U trendu

Vučković: EPS možda smanjio plate, ali nadoknadio kroz bonuse

U većini javnih preduzeća u prošloj godini došlo je do smanjenja mase plata, ali Elektroprivreda Srbije to nije učinila, pokazala je analiza Fiskalnog saveta.

Član tog tela Vladimir Vučković ističe da je analiza pokazala da je EPS smanjio zaposlenima osnovnu platu, ali im je to nadoknadio kroz „razne dodatke, bonuse…“.

Savet je do tog zaključka došao upravo analizirajući javno dostupne finansijske izveštaje EPS-a, rekao je on i dodao da zato ne stoji ocena tog preduzeća da je Fiskalni savet to paušalno uradio.

Iz izveštaja proizilazi, objašnjava on, da neto plate u EPS-u tri godine stoje na istom nivou od oko 43 milijade dinara, a da se kod bruto plata primećuje veliki skok u prošloj godini – za oko pet milijardi dinara.

„Moguće da se deo odgovora krije u saopštenju EPS-a gde se kaže da je potpisan neki kolektivni ugovor između sindikata i ministarstva. Moguće je da jeste smanjena neka osnovna zarada, ali postavlja se pitanje šta je sa različitim dodacima koje radnik dobija“, zapitao je Vučković.

Masa plata kako kaže pokazuje da je ono što je trebalo da se smanji kroz osnovnu zaradu, kompenzovano nekim drugim isplatama koje su radnici dobili.

On je naveo i da ne stoji objašnjenje EPS-a da je povećan broj zaposlenih pa zato masa zarada raste, a da se iz javnih podataka vidi da to apsolutno nije tako.

„Jesu neki radnici primljeni, ali je bilo i prirodnog odliva, odnosno penzionisanja“, rekao je Vučković.

On kaže da Fiskalni savet želi da ukaže na takve situacije jer je država već imala loša iskustva sa javnim preduzećima.

„Kada se saberu svi troškovi koje su javna preduzeća nametnula budžetu to su ogromne pare i mere se milijardama evra, a posle dolazimo u situciju da se smanjuju plate i penzije, između ostalog i zbog toga“, rekao je on.

Upitan šta bi poručio ministru privrede Goranu Kneževiću, odgovara:

„Da ono što je dogovoreno u planovima reorganizacije za preduzeća u privatizaciji zaista i poštuje do kraja i da ne podleže izazovu da se novim subencijama održavaju preduzeća koja su praktično već mrtva“.

Iz Elektroprivrede Srbije ranije danas je saopšteno da je EPS smanjio zarade zaposlenih za 10 odsto u 2015. godini.

Oni su naveli da poštuje mere štednje i da Fiskalni savet iznosi paušalne ocene, jer EPS u suprotnom ne bi ni mogao da isplati plate, zbog mesečne kontrole Ministarstva finansija.

„EPS poštuje mere štednje Vlade Srbije i sve radi u skladu sa Generalnim programom poslovanja koji je vlada i odobrila“, piše u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.