U trendu

Vujačić: Sojaprotein najbolja privatizacija u Srbiji

Direktor operacija kompanije Viktorija grupa Nikola Vujačić ocenio je danas da je privatizacija Sojaproteina, koji posluje u okviru te grupe, verovatno jedna od najboljih privatizacija u srpskoj privredi.

„Od fabrike koja je imala krajnje skroman obim prerade zrna uz proizvodnju mahom sojine sačme, danas naša sojara preradi 250.000 tona soje pri čemu u strukturi proizvodnje 70 odsto čine proizvodi dodate vrednosti visokog stepena tehnološke obrade. Preko 70 odsto prodaje predstavlja izvoz, najvećim delom u zemlje EU, ali smo prisutni i šire na svetskom tržištu od Južne Koreje do Čilea“, rekao je Vujačić u Subotici na poljoprivrednom forumu „Hrana za Evropu“, posvećenom agroprivredi Srbije u pretpristupnom periodu.

Prema njegovim rečima, Viktorija grupa kupila je fabriku Victoriaoil u „neoperativnom stanju“ sa nekoliko zaposlenih, a stigli su do situacije u kojoj preradjuju 350.000 tona uljarica, polovinu prodaje plasiraju u izvoz i čine 50 odsto celokupne proizvodnje ulja na teritoriji bivše Jugoslavije.

„Veliki je izazov biti konkurentan na globalnom tržištu, naročito u zemljama gde su subvencije u poljoprivredi velike, za razliku od Srbije gde se suočavamo sa većom cenom koštanja usled nedostatka subvencija za domaće farmere. Uspeh postižemo stalnim ulaganjima u konkurentnost. U poslednjih deset godina smo realizovali zaista ogromne investicije, preko 200 miliona evra, i zahvaljujući tome se danas u našim postrojenjima nalaze najsavremenije tehnologije na svetskom nivou“, rekao je Vujačić.

Forum u Subotici organizuju Ekonomski institut iz Beograda i Društvo agrarnih ekonomista, a Vujačić je govorio na panelu posvećenom efektima privatizacije i privatnih investicija u agroprivredi Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.