U trendu

Vulin: Nezaposlenost u Srbiji smanjena na 15,2 odsto

Ministar za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas u Nišu da je stopa nezaposlenosti u Srbiji smanjena sa 23,9 odsto, koliko je iznosila 2012. godine, na 15,2 odsto.

„To je još mnogo, ali razlika se itekako vidi. Naš cilj je da stopa bude na nivou od 11 odsto, koliko iznosi u Evropskoj uniji“, rekao je Vulin na otvaranju Sajma zapošljavanja i profesionalne orijentacije u niškom Oficirskom domu.

Vulin je kazao da evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuje da je u deset meseci ove godine u Srbiji zaposleno nešto više od 222.000 ljudi, što je 6,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

„Daleko najveći broj novozaposlenih je u realnom sektoru, u proizvodnji. Tu se upravo vidi oporavak naše privrede“, istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije naredne godine izdvojiće 2,8 milijardi dinara za aktivne mere zapošljavanja i još 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Aktivnim merama zapošljavanja, dodao je on, ove godine bilo je obuhvaćeno 141.714 osoba.

Vulin je podsetio da će od 1. januara biti povećane plate u delu javnog sektora, a biće povećana i minimalna cena rada.

„Delimo ono što imamo, a više smo zaradili i više štedeli, i zato se tako ponašamo“, naglasio je Vulin.

Sajam zapošljavanja i profesionalne orijentacije Nacionalna služba za zapošljavanje organizovala je u okviru drugog Foruma naprednih tehnologija.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da Forum predstavlja jedan u nizu projekata koji grad sprovodi zajedno sa Vladom Srbije u cilju smanjena broja nezaposlenih i otvaranja novih radnih mesta.

Bulatović je podsetio da u IT sektoru u Nišu radi više od 180 malih i srednjih preduzeća sa više od 3.000 zaposlenih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar