U trendu

Za dva dana tender za Železaru, o FAP-u se pregovara

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je u utorak uveče da će za dva dana biti raspisan javni poziv za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo.

Vlada Srbije o prodaji Železare pregovara s kineskom kompanijom HBIS koja je zainteresovana da u Smederevu otvori fabriku šavnih cevi u koju bi uložila oko 300 miliona evra.

Vučić je na Radioteleviziji Srbije kazao da očekuje da će Evropska unija dati odobrenje za preuzimanje Železare pod uslovima koje traži kineska kompanija.

„Borimo se za 5.000 ljudi u Železari i za Smederevo, kao i za kooperante Železare. Da nije bilo ove vlade, radnici u Železari bi ostali iza katanca, kao i u RTB-u“, rekao je Vučić.

On je dodao da Železara ne pravi profit ni posle uvodjenja profesionalnog menadžmeta zbog pada cene čelika na svetskim tržištima.

Železarom od aprila prošle godine upravlja holandska firma HPK inženjering sa kojom je vlada potpisala sporazum nakon neuspešnog tendera za prodaju smederevske čeličane, na koji se javio samo američki Esmark.

Vlada Srbije je januara 2012. godine za jedan dolar otkupila Železaru od američkog Ju-Es stila, koji je bio vlasnik te kompanije od 2003. godine.

Govoreći o Fabrici automobila Priboj (FAP), Vučić je kazao da se i dalje pregovara o prodaji te fabrike kompaniji koja traži subvencije od 30 miliona dolara i da će razgovori biti uspešni, ako ta kompanija da garancije za te državne podsticaje.

O prodaji FAP-a vode se pregovori s finskom kompanijom SISU.

„Ako ne dobijemo garancije, tražićemo drugu kompaniju“, rekao je Vučić.

On je dodao da je do sada imao 60 sastanaka na kojima se razgovaralo o FAP-u, jer mu je stalo da ta fabrika nastavi da radi.

„Nasledili smo ruinu, zardjale mašine, fabriku u dugovima, radnike koji ne rade. Tražimo rešenje“, rekao je Vučić.

Radnici FAP-a štrajkuju od 22. februara i zahtevaju isplatu devet zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica i povezivanje radnog staža za više od pet godina.

Vučić je izjavio i da je nezadovoljan kako teče restrukturiranje Elektroprivrede Srbije (EPS) i da je do zastoja u tom postupku došlo zbog toga što su radnici tog javnog preduzeća tražili da oni koji će biti tehnološki višak dobiju otpremnine od 1.500 evra po godini staža.

„Posle su zaposleni u EPS-u zahteve spustili na 900 evra po godini staža, dok zaposleni u drugim preduzećima primaju otpremnine od 300 evra po godini straža“, rekao je Vučić za RTS.

On je dodao da ima primedbe i na sprovodjenje plana restrukturiranja Železnica Srbije, kao i da je vlada usvojila finansijsko-poslovni plan Srbijagasa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.