U trendu

Za EBRD Srbija ključna zemlja, region – top prioritet

Za Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) Srbija će na duži rok ostati ključna zemlja, a Zapadni Balkan jedan od „top prioriteta“, izjavio je Tanjugu predsednik EBRD Suma Čakrabarti.

Čakrabarti je, posetom Srbiji, završio seriju poseta zemljama Zapadnog Balkana, a u intervjuu za Tanjug ističe odličan odnos EBRD-a sa Srbijom, što dokazuju, primetio je, i sve veće investicije te banke.

Do 2012. godine, navodi on, EBRD je Srbiji pozajmljivala oko 200 miliona evra godišnje, a zatim se nivo kreditiranja podigao na oko 400-500 miliona.

„Ove godine je za Srbiju izdvojeno oko 300 miliona, ali to je zbog vanrednih izbora i kašnjenja. Investiranje će se ponovo ubrzati“, rekao je Čakrabarti, ističući da su za to zaslužne reforme koje Vlada Srbije sprovodi.

Čakrabarti je podsetio da je ispred te banke sa premijerom Aleksandrom Vučićem potpisao inicijativu o investicionoj klimi, naglasivši da je cilj da Srbija postane atraktivnija destinacija za investitore.

Prvi čovek EBRD-a je pohvalio reforme u Srbiji, kao i napredak na Duing biznis listi Svetske banke na 59. mesto.

„To je veliki napredak, ali nije dovoljno. Očekujem da će se Srbija još pomeriti na toj listi“, rekao je on.

EBRD može da pomogne Vladi Srbije da privuče još investitora, rekao je on, navodeći da ta banka ima verovatno najveću mrežu stranih investitora širom sveta, pohvalivši Srbiju ujedno što nastoji da privuče ulagače sa svih strana sveta.

„U Srbiji je drugačije nego u ostalim zemljama, jer vi ne gledate i ne tražite investitore samo u Zapadnoj Evropi i Severnoj Americi. Tražite ih i u Kini, Persijskom zalivu, u svim delovima sveta. Imate globalniji pristup, a mi tu možemo da pomognemo, jer smo umreženi sa većinom tih investitora“, rekao je Čakrabarti.

Upitan može li banka da posreduje kada je reč o kineskim investitorima, budući da je ta zemlja nedavno postala članica EBRD, odgovara:

„Deo našeg odnosa sa Kinom, sa kineskim privatnim sektorom i njihovim kompanijama jeste i da delimo znanje. To radimo besplatno, a imamo odličan tim u Srbiji, koji može da objasni investitorima šta je u toj zemlji prednosi i šta su potencijalno dobre investicije“,rekao je on.

Na pitanje Tanjuga da li nesuglasice u regionu mogu da utiču na biznis, budući da EBRD forsira regionalni pristup, Čakrabarti ističe da oni regionalnu dimenziju uzumaju veoma ozbiljno, a da i region ima potrebe, kao i želju da se ekonomski integriše.

„Mi smo takođe održali i dva investiciona samita posvećena Zapadnom Balkanu, gde je bilo reči i o brojnim ulaganjima u regionalne projekte, pre svega u sektorima infrastrukture i energetike“, podsetio je on.

Čakrabarti je naglasio i da je cilj svake zemlje regiona da postane članica EU, samo što je, primetio je, neka tom cilju bliže, a neka dalje.

Govoreći o kompanijama koje banka podržava, on je rekao da EBRD podržava regionalne kompanije, ali se još kako bavi i malim biznisom koji je kičma ekonomije.

„Ponosan sam na naš posao sa malim i srednjim firmama. Mi im ili direktno pozajmljujemo novac, ili preko poslovnih banaka posebnim kreditinim linijama pomažemo, a dajemo i savete kako da napišu biznis plan, poboljšaju korporativno upravljanje“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, do sada je kroz program EBRD-a prošlo 750 malih firmi u Srbiji, a godišnje će „dodavati“ tom broju po sto firmi i to ne samo u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, nego, kako je rekao, i u manje razvijenim delovima Srbije.

Čakrabarti je podsetio da EBRD takođe podržava i žene u biznisu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.