U trendu

Za ekonomski rast najvažnija ulaganja u preradjivačku industriju

Ekonomista Goran Nikolić danas je ocenio da su za održiv ekonomski rast Srbije najvažnije investicije u preradjivačku industriju koja obezbedjuje izvoz.

„Za Srbiju nije od istorijske važnosti, kako se to predstavlja, što Ikea otvara robnu kuću u kojoj će da prodaje inostranu robu i tako ugušiti domaću industriju nameštaja, već kako privuči investitore koji će da proizvode na ovom tržištu, zapošljavaju radnike i izvoze“, rekao je Nikolić na skupu o ulozi države i tržišta u privrednom razvoju.

On je istakao da nerazvijene zemlje, kakva je Srbija, nemaju drugu mogućnost nego da investitore privlače davanjem subvencija iz budžeta, jer to donosi veću korist nego trošak.

„Te subvencije odlaze na plate naših radnika, koji novac troše u zemlji i tako utiču na rast drugih delatnosti, a investitor donosi tehnologiju i znanje i izvozi iz Srbije na tržišta gde je već prisutan“, kazao je Nikolić.

Kako je podsetio, prosečan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u poslednjih 15 godina bio je 2,7 odsto, što je nedovoljno za ekonomski oporavak.

„Nažalost, ni u narednim godinama nema uslova da rast BDP-a bude veći od tri odsto, pogotovo što se očekuje otpuštanje oko 55.000 radnika preduzeća u restrukturiranju koja nemaju perspektivu“, rekao je Nikolić.
Predsednik Samostalnog sindikata PKB-a Milisav Djordjević je rekao da je država na sve načine uništavala tu kompaniju kako bi je obezvredila i lakše prodala.

„Uradjena je procena vrednosti imovine PKB koja je duplo manja od njene stvarne vrednosti, ali se niko nije javio na tender. Ne znamo kakav model opstanka kompanije sprema Vlada Srbije, ali radnici neće dozvoliti da se uništi PKB“, istakao je Djordjević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.