U trendu

Za Kolubaru ove godine 140 miliona evra

Ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić najavio je danas da će u 2016. godini za investicije i remont u Rudarskom basenu Kolubara biti obezbedjeno 140 miliona evra.

Antić je obilazeći kopove RB Kolubara rekao da je od uprave tog preduzeća dobio potvrdu za procenu njegovog ministarstva da više treba ulagati u rudarski sektor.

„Prema planu poslovanja za 2016. imaćemo oko 140 miliona evra za investicije i održavanje sistema, odnosno remonte u Kolubari. To će biti dobro uložen novac EPS-a u dalje osposobljavanje i jačanje rudarskog sektora“, kazao je Antić.

Prema njegovim rečima, jedan „glodar“ (bager) proizvede 20 odsto uglja u Kolubari, a to je 12 odsto struje za celu Srbiju, i zbog toga je potrebno „vrhunsko održavanje i remont“.

Antić je podsetio da je u prethodnom periodu ključni doprinos rastu proizvodnje struje dao termo sektor, a termoelektrane su proizvodile više od 80 procenata električne energije za potrebe gradjana Srbije.

U protekla tri dana, kako je rekao, u proseku je iz Kolubare prema TENT-u isporučivano oko 70.000 tona uglja dnevno.

„To su velike količine, iako ne maksimumi. Sa stabilizacijom vremenskih prilika vratićemo se maksimalnim količinama od 90.000 tona dnevno“, kazao je on.

Antić je naglasio da rudare treba na neki način nagraditi, što će biti učinjeno, jer oni, kako je istakao, rade u najtežim uslovima.

„Sada nailazi nekoliko toplijih dana i u tom periodu EPS i EMS će dalje ‘utegnuti sistem’ i pripremiti se za nove talase hladnog vremena i snežnih padavina koji nas očekuju“, rekao je Antić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar