U trendu

Za Telekom tražimo odgovarajuću cenu i garancije za investicije

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da Vlada Srbije neće prodavati Telekom ukoliko ne dobije odgovarajuću ponudu.

„Telekom se neće prodavati po svaku cenu ukoliko se ne dobije odgovarajuća ponuda, garancije za investicioni i socijalni program“, kazao je on novinarima.

Ljajić je naglasio da za sada u postupku prodaje Telekoma Srbije sve ide kako je predviđeno, ali će se videti kakav će ishod biti do kraja godine, kada se očekuje da će ceo proces biti završen.

„Očekujemo da se do sredine novembra otvore obavezujuće ponude i ceo proces bude završen do kraja godine ,kada će biti potpisan ugovor sa potencijalnim kupcem“, kazao je on.

Ljajić je ponovio da će Vlada Srbije insistirati da u naredne tri godine budući kupac Telekoma uloži određena sredstva u tehnologiju, razvoj i modernizaciju te kompanije, ali i u socijalni program, jer želi da zaštiti radnike, posebno one koji će uzeti otpremninu.

„Pregovaramo sa sindikatima oko iznosa te otpremnine i verujemo da će do kraja meseca biti postignut dogovor oko toga. Ulazimo u drugu fazu privatizacije Telekoma Srbije i videćemo ko će ući u uži izbor od ovih osam zainteresovanih kupaca. Načelno je moguće da svih osam uđu u uži izbor, ali o tome odlučuje vladina komisija“, kazao je on.

Privatizacioni savetnik za prodaju Telekoma, francuski Lazard, obavestio je juče komisiju Vlade Srbije da je stiglo osam ponuda koje ispunjavaju uslove tendera, a odluka o užem izboru biće doneta do ponedeljka, 17. avgusta. 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je reč o neobavezujućim ponudama „među kojima ima i nekoliko iz  SAD“.Agencija za privatizaciju objavila je 3. jula javni poziv za prikupljanje neobavezujućih ponuda za učešće u prodaji kapitala Telekoma Srbija.

U oglasu o prodaji Telekoma nije navedena procena vrednosti kompanije, već računovodstvena vrednost kapitala, i to upisan novčani kapital od 17,4 milijarde dinara i upisani nenovčani kapital od 82,5 milijardi dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.