U trendu

Za uspeh je potreban dobar tim, a ne proizvod

Za uspeh nije potreban proizvod, već dobar tim, koji razmišlja globalno, koji ne prihvata ograničenja, i koji će se zabavljati dok radi, reči su kreatora aplikacije za mobilne telefone “Talking Tom” Sama Logina.

Login, koji je sa suprugom osnovao danas vodeću regionalnu firmu, ispričao je priču o „američkom snu“ iz regiona, odnosno kako je jedna naizgled obična aplikacija sa regionalnog nivoa ostvarila globalni uspeh.

Kako je istakao, brojni menadžeri su mu govorili, prilikom osnivanje kompanije, da neće uspeti ukoliko već nema osmišljen proizvod.

“Imali smo dobar tim, ali ne i proizvod. Iskusni menadžeri su nam govorili da nećemo uspeti, i da bespotrebno trošimo svoj novac. Ipak, ispostavilo se da su pogrešili. Najvažnije je da imate dobar tim, jer će on smisliti dobre ideje i dobar proizvod”, konstatovao je Login.

On je dodao da njegova kompanija nije razmišljala lokalno, već je svoju aplikaciju napravila za svetsko tržište, s obzirom na to, kako je rekao, troškovi poslovanja su bili više-manje isti.

“Ograničiti sebe samo na lokalno tržište je jedna od najčešćih i najvećih grešaka koje čine preduzetnici”, smatra Login.

Kada je reč o aplikaciji “Talking Tom” Login je naglasio da nije u početku bila savršena, ali da to i nije bilo važno za njen uspeh, jer ju je tržište prihvatilo.

“Nismo ciljali ni specifičnu demografiju korisnika, već smo je napravili za “decu svih uzrasta“, od zaista male dece, koja idu u obdanište, preko tinejdžera, do odraslih ljudi, pa čak do baka i deka”, rekao je Login.

Govoreći o startap vrsti poslovanja, Login je ukazao na značaj u zapošljavanju ljudi, ističući da su projekcije zapošljavanja u Evropskoj uniji stalno rastuće.

“Startapovi su agilniji i mnogo jeftiniji, posebno za sondiranje tržišta”, zaključio je Login.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.