U trendu

Zajam od 89,5 miliona evra od IBRD

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović i regionalni direktor Svetske banke Elen Goldštajn potpisali su zajam za Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja u iznosu od 89,5 miliona evra.

Kako je saopštilo srpsko ministarstvo finansija, taj zajam je potpisan u okviru planiranih bilateralnih susreta na godišnjoj skupštini Odbora guvernera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

To je, napominje se, treći koncesionalni zajam koji je Vlada Srbije u 2015. godini potpisala sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD), koja je jedna od pet članica Svetske banke.

Sredstva tog zajma koristiće se za finansiranje Programa politike planiranja, monitoringa i koordinacije aktivnosti radi razvoja konkurentnosti i zapošljavanja, Programa za promociju investicija i izvoza, Programa za inovacije i Programa za reformu tržišta rada.

Rok otplate zajma IBRD je 25 godina sa počekom od 10 godina, pri čemu prva rata za otplatu dospeva 2026. godine, a poslednja 2040. godine. 

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović je tokom jučerašnjih bilateralnih sastanaka sa predstavnicima Svetske banke razgovarao o ekonomskoj situaciji u Srbiji, planiranim strukturnim reformama i daljoj saradnji Vlade Srbije i ove međunarodne  finansijske instutucije.

Dosadašnji rezultati koje je Srbija postigla, kako se ističe, ocenjeni su visokim ocenama, a najavljena je i poseta predsednika Svetske banke Džim Jong Kima Srbiji.

Poseta predsednika Svetske banke trebalo bi da ojača dalju saradnju i uspešnu implementaciju strukturnih reformi, uz podršku Svetske banke, navele je Ministarstvo finansija Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar