U trendu

Zaplenjeno devet flaša kineskog afrodizijaka

Carinici na aerodromu “Nikola Tesla“ sprečili su pokušaj krijumčarenja devet flaša kineskog afrodizijaka, saopštila je danas Uprava carina.

Egzotični napitak, u kojem se nalaze zaštićena vrsta zmije i škorpije, otkriven je kod putnice iz Zagreba koja je doputovala iz Katara, navodi se u saopštenju.

Prilikom detaljne kontrole prtljaga, pronadjene su najpre dve flaše u čijoj se unutrašnjosti nalazi zmija koja drži škorpiju u ustima, zatim pet flaša sa zmijom u napitku i na kraju još dve flaše sa škorpijom koja pluta u tečnosti.

Radi se zaštićenoj vrsti zmije „Henochrophis piscator“ i škorpiji „Heterometrus sp“ koja nije zaštićena vrsta, a odmah su kontaktirani inspektori iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine zaduženi za sprovodjenje CITES konvencije, kojom se reguliše promet zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

Kako se navodi, da bi ovakav napitak mogao da udje u zemlju, mora imati kinesku izvoznu deklaraciju i dozvolu koju izdaje Grupa za CITES nadležnog ministarstva, jer se ne radi o suveniru, već o eliksiru u kojem se nalaze zaštićene vrste, čiji je promet zabranjen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.