U trendu

Zaposleni u grčkom javnom sektoru stupili u štrajk

Zaposleni u grčkom javnom sektoru stupili su danas u štrajk, u znak protesta zbog reforme radnog zakonodavstva i penzionog sistema i prodaje državne imovine koju je vlada dogovorila sa međunarodnim kreditorima u zamenu za dobijanje novih zajmova.

Lekari u državnim bolnicama, prosvetni radnici i zaposleni u organima lokalnih samouprava pridružili su se štrajku koji je sazvao glavni sindikat radnika u grčkom javnom sektoru Adedi, prenosi agencija Rojters.

Brodovi su, takođe, ostali usidreni u lukama u okviru odvojenog 24-satnog štrajka na koji su pozovali pomorci.

„Radnici i siromašni ljudi su uvek oni koji plaćaju cenu krize“, naveo je sindikat Adedi u saopštenju.

Očekuje se da će se radnici koji učestvuju u protestu i penzioneri okupiti u centru Atine kasnije tokom dana. Odziv za učešće u radničkim protestima je bio nizak u poslednjih nekoliko godina, navodi britanska agencija.

Sedmogodišnja ekonomska kriza i recesija, izazvana oštrim merama štednje, ostavili su hiljade ljud bez posla i nagrizli plate zaposlenih.

Protest sindikata Adedi je uvod u generalni štrajk koji je za 8. decembar sazvao sindikat privatnog sektora GSEE, najveći u Grčkoj.

Atina je i dalje u konfliktu sa svojim kreditorima – Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom – zbog nepopularne reforme u sektoru rada u okviru druge revizije grčkog spasilačkog paketa pomoći.

Grčka želi brzu procenu poverilaca o njenim reformama kako bi se kvalifikovala za veće ublažavanje duga i uključivanje u program kupovine obvezinca Evropske centralne banke (ECB), koji bi joj omogućio da se vrati na tržište duga pre 2018.

Međutim, premijer Aleksis Cipras je izjavio juče da Atina ne može da prihvati „iracionalne“ zahteve kreditora.

Druge tačke sporenja koje su iskrsle u pregovorima ove nedelje su fiskalni ciljevi i reforme u energetskom sektoru.

Sindikati se snažno protive prodaji komunalnih preduzeća, uključujući i prodaju udela u energetskoj kompaniji PPC.

Očekuje se da će se akcionari PPC-a danas sastati da bi odobrili prodaju 24-procentnog udela elektromreze operatera ADMIE kineskoj državnoj mreži, što je ključni privatizacioni ugovor iz programa spasilačkog paketa pomoći, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.