U trendu

Zaposleni u medijima imaju pravo na prenos ukupnog kapitala

Ministarstvo privrede Srbije danas je saopštilo da autentično tumačenje Skupštine po pitanju prava na prenos ukupnog kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija potvrdjuje da, prema važećim pravnim propisima, zaposleni u medijima kod kojih su ispunjeni uslovi imaju pravo na prenos ukupnog kapitala bez naknade.

Kako je objašnjeno, time su potvrdjeni i rezultati i zaključak nadzora koje je Ministarstvo privrede po tom pitanju sprovelo prošle godine nad, sada već bivšom, Agencijom za privatizaciju – da se celokupni kapital, posle neuspešne prodaje medija prenosi zaposlenima, a ne samo njegov deo, kao u slučajevima privatizacije društvenog kapitala privrednih subjekata u drugim privrednim oblastima.

„S obzirom na strateško opredeljenje Vlade Srbije da se država na svim nivoima vlasti povlači iz osnivačkih prava kod izdavača medija, u prošloj godini je do 30. juna objavljen prvi javni poziv za 50 medija. Za 22 medija za koje nije objavljen javni poziv do propisanog roka postupak privatizacije je obustavljen, dok je za 34 medija sprovedeno uspešno nadmetanje i potpisani su ugovori o prodaji“, navelo je Ministarstvo.

U postupku je prenos kapitala bez naknade zaposlenima u 17 izdavača medija.

Od tog broja, kako je saopšteno, za jednog izdavača medija je doneto rešenje čiji je sastavni deo spisak udeličara, a po predmetnom rešenju se vodi upravni postupak pred nadležnim sudom.

Kod sedam izdavača medija je sproveden postupak kontrole dokumentacije i uslova za zaposlene koji stiču pravo na prenos kapitala bez naknade, dok je za osam izdavača medija postupak kontrole dokumentacije i podataka o upisnicima i dalje u toku, a jedan izdavač medija još nije dostavio podatke, kao ni dokumentaciju po sprovedenom postupku upisa akcija/udela bez naknade.

Po stupanju na snagu autentičnog tumačenja, Ministarstvo privrede će, kao pravni naslednik Agencije za privatizaciju, sprovesti sve neophodne procedure kako bi zaposleni u medijima ostvarili svoja prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar