U trendu

Zaposleni u zdravstvu najavili štrajk

Zaposleni u zdravstvu stupiće u štrajk ukoliko se usvoji predloženi Nacrt zakona o platama u javnom sektoru,  jer zakon diskriminiše zaposlene u zdravstvu, izjavio je danas predsednik Sindikat lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić.

On je na konferenciji za novinare kazao, da će zdravstveni radnici u Srbiji, ukoliko  taj zakon bude usvojen u predloženom obliku, odmah stupiti u štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada, jer su po Zakonu o štrajku na to obavezni.

„Ukoliko budemo morali da stupimo u štrajk, nećemo stati dok naši zahtevi ne budu ispunjeni, a to je da nas tretiraju ravnopravno. U tom slučaju nećemo tražiti samo ostavku ministarke državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički“, kazao je Panić.

Prema njegovim rečima, nije primereno i realno da se poredi i poistovećuje 10 godina studiranja lekara sa specijalizacijama sa četiri godine studiranja u inženjerskim profesijama.

On je naglasio da to poredjenje treba da bude primerenije i da se ogleda kroz mesečna plaćanja, a ne da higijeničarka u nekom javnom preduzeću bude bolje plaćena od nekih zdravstvenih radnika.

Panić je naglasio i da je kompletnom zdravstvenom sistemu Srbije potrebna reorganizacija, jer je evidentno da veliki broj lekara odlazi iz zemlje i da ukoliko se ništa ne promeni za 10 do 15 godina neće imati ko da leči ljude.

Niko neće da se bavi zdravstvom jer je potplaćeno, a zdravstveni radnici se osećaju i ugroženima što je pokazao i poslednji slučaj ubistva u Šapcu koji je nedopustiv, istakao je on.

Prema njegovim rečima, jedan od dokaza da država brine o zaposlenima je uvodjenje panik tastera u ordinacijama ili da policijske patrole svakodnevno budu prisutne u krugovima zdravstvenih ustanova.

„Zdravsteveni sistem je stub na kome treba da počiva svaka ozbiljna država . Ovo što se sad dešava u zdravstvu je odraz u kakvom se stanju država nalazi, a za to nisu krivi ni lekari ni pacijenti, već sistem koji ne funkcioniše kako treba“, kazao je Panić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.