U trendu

Zaražena stoka i u Trgovištu

Na gotovo svim delovima opštine Trgovište evidentirana je kod stoke bolest kvrgave kože koja se, po procenama nadležnih proširila iz susedne opštine Bosilegrad, a do danas je zaraženo više od dvadeset krava i goveda.

Predsednik opštine Nenad Krstić izjavio je da je zbog te bolesti do sada uništeno šest grla stoke a da se njih 17 za sada vode kao sumnjivi slučajevi.

Krstić je za agenciju Beta izjavio da se bolest kvrgave kože u ovoj opštini „najverovatnije proširila iz opštine Bosilegrad, kao i da su gotovo na celoj teritoriji Trgovišta zabeleženi slučajevi zaraze krava i goveda“.

„Bolest se prvo pojavila u tri domaćinstva u ataru sela Radovnica, na granici prema opštini Bosilegrad, gde je uništeno šest grla. Sada imamo još pet novih domaćinstava u kojima se 17 grla stoke vode kao sumnjivi slučajevi u selima prema Trgovištu“, kazao je Krstić.

On je rekao da država odmah isplaćuje nadoknadu štete domaćinstvima koja su izgubila stoku „ali da je veliki problem u tome što je najmanje tri godine potrebno da bi se izvršila selekcija novih grla stoke“.

„Sva ta domaćinstva, takodje, tri meseca ne smeju da kupuju nova grla stoke niti da bilo kakva životinja boravi u prostorijama u kojima su bile krave koje su zaražene“, kazao je Krstić.

U opštini Bujanovac, u kojoj je prvo registrovana pojava stočne bolesti kvrgave kože u Srbiji, do sada je uništeno 39 grla stoke u tri sela.

Direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu Miodrag Milković rekao je juče Beti  da prethodna tri dana nije bilo novih slučajeva zaraze, „a tome je doprinelo i to što su ekipe Veterinarske stanice  i ručno vršile zaprašivanje komaraca i izvršile dezinfekcija svih prostorija u kojima boravi stoku“.

U opštini Bosilegrad, koja je najteže pogodjena ovom stočnom bolešću, uništeno je 157 krava, „a prijavljeno je još oko 40 grla stoke koja se vode kao sumnjivi dok traju ispitivanja“.

Bolest kvrgave kože pojavila se i u opštinama Vranje i Surdulica gde je do sada uništeno više desetina grla stoke.

Zbog bolesti kvrgave kože, koja se ove godine po prvi put pojavila u Srbiji, na teritoriji Pčinjskog okruga zabranjen je promet stoke i održavanje stočnih pijaca.
Glavni prenosioci te bolesti su komarci i drugi insekti čije uništavanje se vrši i zaprašivanjima iz helikoptera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar