U trendu

Završava se vakcinacija goveda u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu

Vakcinacija goveda protiv „nodularnog dermatitista“, bolesti poznate kao „kvrgava koža“, trebalo bi danas ili sutra da bude završena na području Jablaničkog i Pčinjskog okruga, izjavio je za Betu direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Niš Miloš Petrović.

Prema njegovim rečima, u opštinama na području dva okruga preostalo je da se vakciniše još svega pet odsto goveda, te će to biti uskoro.

Petrović je rekao da je vakcinacija protiv „nodularnog dermatitisa“ u jeku u opštinama Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga.

„Apelujemo na sve vlasnike da se odazovu pozivu i u najavljeno vreme budu kod svojih kuća kako bi veterinari mogli da vakcinišu goveda“, istakao je Petrović.

On je podsetio da je vakcinacija protiv „kvrgave kože“ besplatna i finansira se iz sredstava koje je obezbedila Vlada Srbije.

Petrović je kazao da bi na području juga Srbije trebalo da bude utrošeno oko 108.000 doza vakcine.

Vakcinacija goveda protiv „nodularnog dermatitisa“ počela je 24. juna i to najpre u opštinama Pčinjskog i Jablaničkog okruga u kojima je bilo obolelih životinja.

Prema informacijama Veterinarskog specijalističkiog instituta Niš, proteklih dana bilo je novih obolelih goveda u opštinama Trgovište i Bosilegrad, ali do sada nije zabeležen nijedan slučaj u opštinama severnije od Grdeličke klisure.

Bolest goveda „kvrgava koža“ najpre se pojavila u opštini Bujanovac, a potom se brzo prošilirila i na  Bosilegrad i Trgovište, a potom i Vranje i Surdulicu.

Sva obolela goveda su uništena, a svim domaćinstvima šteta je nadoknadjena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar