U trendu

Zbog bolesti kvrgave kože na jugu Srbije uništeno 466 goveda

Savetnik premijera Srbije Dragan Glamočić izjavio je danas da je zbog bolesti „kvrgave kože“ u Srbiji do sada uništeno 466 goveda, a da je poljoprivrednicima isplaćena odšteta u iznosu od oko 26,52 miliona dinara.

On je na sednici Odbora za pojoprivredu u Skupštini Srbije rekao da je veoma važno poljoprivredicima obezbediti efikasnu nadoknadu štete.

„Do sada je ukupno isplaćeno štete 26,52 miliona dinara, za 266 grla. Plaćanja idu dnevno, novac je  obezbedjen i zastoja nema“, rekao je on.

Po njegovim rečima, svi će moći nakon vakcinacije da kupe nova grla i zasnuju proizvodnju.

Glamočić je dodao i da je sumnjivo 66 grla, a da je najviše obolelih goveda je u opštini Bosilegrad, Bujanovcu i Surdulici.

On je rekao da je u zaraženom području skoro potpuno završena vakcinacija i da se velikim delom radi i u širem, ugroženom području.

Poslanik Demokratske stranke Goran Ješić istakao je da je reakcija nadležnih organa na pojavu bolesti nije bila pravovremena i da su mere kasnile.

Kako je istakao, vakcinaciju je trebalo početi ranije, još kada su identifikovani prvi slučajevi bolesti u zemljama regiona.

Ješić je apelovao na nadležne da ubuduće rekacija u ovakvim slučajevima bude brža, jer to očekuju gradjani Srbije.

Glamočić se složio da reakcija jeste kasnila i da su prva upozorenja o bolesti objavljena u decembru 2015. godine, ali da virus nije mogao biti zaustavljen.

On je naglasio da su smenjeni svi koji su za to odgovorni.

„Taj virus nije mogao biti zaustavljen, ali bi možda mi bili spremniji. Bolest za sada veoma dobro kontolišemo. Uspeli smo da nadoknadimo propušteno“, rekao je Glamočić.

„Nodularni dermatitis“ je virusno oboljenje isključivo goveda. Bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po zdravlje ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.