U trendu

Železara Smederevo dokaz štetnosti tajnih govora

Transparentnost Srbija je danas ocenila da je Železara Smederevo primer koliko su za državu i gradjane Srbije štetni tajni poslovni ugovori.

„Rasprave oko poslovanja smederevske železare u vreme dok je ona bila u državnom vlasništvu, a pod upravom firme Petera Kamaraša, najnoviji je dokaz o štetnosti tajnih ugovora i posledica nepoštovanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama“, navodi se u saopštenju TS.

Ta organizacija je podsetila da je pre više od godinu dana, kada je potpisan „spasilački“ ugovor sa firmom HPK inženjering o upravljanju Železarom, tražila da se taj dokument objavi, ali da je on uskraćen čak i povereniku za informacije od javnog značaja.

„Nasuprot tajnosti ovog ugovora, koju je Ministarstvo privrede čuvalo i po cenu plaćanja novčanih kazni, ugovor o prodaji Železare kineskom Hestilu, iz aprila 2016. godine, odmah je objavljen. Medjutim, javnost nije dobila nikada zvanične informacije o uspešnosti poslovanja prethodnih upravljača, o čemu je krajem juna počelo da se pojavljuje obilje protivrečnih informacija, od strane Železare, Ministarstva i Kamaraša, u kojima se oni medjusobno optužuju za loše poslovne poteze ili rezultate“, istakla je TS.

Ocenjeno je da sve to „deluje nedopustivo zbunjujuće za gradjane, koji su do juče od istih aktera dobijali samo informacije o pozitivnim rezultatima rada firme koja je upravljala ovim preduzećem u državnom vlasništvu“.

Po mišljenju TS, u slučaju da je firma koja je upravljala Železarom prekršila ugovor, deo odgovornosti za to svakako pripada i Ministarstvu privrede, koje je, kako je navedeno „bez valjanog pravnog osnova sve vreme insistiralo na tajnosti ovog aranžmana, omogućavajući na taj način da eventualno štetno postupanje ostane neopaženo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.