U trendu

Značajno aktiviranje aerodroma Ponikve

Stavljanje u punu funkciju aeorodroma Ponikve unapredilo bi značajno privrednu aktivnost ne samo Zlatiborskog okruga, već i Republike Srpske, jer bi time i broj turista u istočnoj Bosni bio povećan, rečeno je na današnjoj konferenciji na Zlatiboru.

Kako se procenjuje, potrebno je uložiti oko 2,4 miliona evra za osposobljavanje aerodroma za prihvat većih aviona, zbog čega je opština Čajetina uputila inicijativu da se za aerodorom Ponikve formira regionalno javno preduzeće, uz obrazloženje da grad Užice nema kapacitete da to sam učini.

“Formiranje regionalnog javnog preduzeća je jedino rešenje da se aerodrom stavi u funkciju. Aktiviranjem aerodroma unapredila bi se za 30 odsto privredna aktivnost Zlatiborskog okruga. Užice samo nema te kapacitete”, ocenio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović na konferenciji “Aerodrom Ponikve-strateški cilj zapadne Srbije” koja je danas održana na Zlatiboru.

Kako je objašnjeno, od 2010. od kada je država prenela vlasništvo na grad Užice ništa nije uradilo kako bi se Ponikve stavile u punu funkciju za civilni saobraćaj.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić izneo je tezu na današnjoj konferenciji da je potrebno aerodrom Ponikve vratiti u vlasništvo države, jer Užice nije spremno da samo gazduje tom imovinom.

„Grad Užice nije spreman da gazduje imovinom aerodroma Ponikve, jer njegovo stavljanje u funkciju značajno prevazilazi finansijske mogućnost i interese jednog grada. Zbog toga treba ispoštovati interese ostalih opština Zlatiborskog okruga, jer aerodrom može biti motor razvoja zapadne Srbije”, rekao je Savić.

Direktor JP Aerodrom Ponikve Saša Savić izjavio je da je potrebno uložiti oko 2,4 miliona evra za osposobljavanje aerodroma za prihvat većih aviona.

“Taj novac trebalo je da obezbedi Vlada Srbije, ali on nije još uvek stigao u Užice. Trenutno aerodrom je otvoren za avione generalne avijacije, kapaciteta od 10 do 20 putnika. Tehnički pista može da primi i avione tipa ATR i Erbas, ali nedostaje odgovarajuća oprema za prijem tih letilica”, izjavio je Savić.

Savić je istakao da je za rad aerodroma u punom kapacitetu potrebno očistiti još 800 metara piste od bombi iz NATO agresije, postaviti orgadu i svetlosnu signalizaciju.

Grad Užice, rekao je Savić, godišnje izdvaja 7,7 miliona dinara za funkcionisanje aerodroma koji trenutno ima četri zaposlena radnika. Ove godine na Ponikvama je bilo 90 letova manjih aviona.

Za stavljanje u funkciju aerodroma zainteresovana je i Republika Srpska.

“Republika Srpska spremna je da učestvuje u ovom velikom infrastrukturnom projektu koji će omogućiti da destinacije u istočnoj Bosni postanu dostupne turistima. Dajemo podršku svim projektima za aktiviranje aerodroma Ponikve, jer želimo razvoj sa obe strane Drine”, izjavio je savetnik ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Aleksandar Đurić.

Aerodrom Ponikve izgrađen je početkom 80-tih godina kao vojni aerodrom sa najdužom pistoma na Balkanu od 3.100 metara. U NATO bombardovanju 1999. godine teško je oštećen. Vlada Srbije 2010. godine predala ga je na korišćenje gradu Užicu, koji 2011. osniva Javno preduzeće za upravljanje aerodromom Ponikve.

Razminirano je 1.200.000 metara kvadratnih oko poletno-sletne staze i za tu površinu je dobijeno uverenje Centra za razminiranje Republike Srbije, čime su se 2013. godine stekli uslovi za nesmetano odvijanje vazdušnog saobraćaja.

Na današnjoj konferenciji na Zlatiboru i pored najave nije prisustvovao niko od ministara iz Vlade Srbije, kao ni gradonačelnik Užica ni predsednici ostalih opština Zlatiborskog okruga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar