U trendu

Značajno za Srbiju potpisivanje ugovora u Rigi

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić ocenio je večeras da je za Srbiju veoma značajno što je na Samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Rigi potpisala nekoliko komercijalnih ugovora za finasiranje više projekata, naglašavajući da je razvoj infrastrukture u ovom delu važan za ceo region.

Savić je na TV Prva kazao da prodor Kine u ovaj deo Evrope dolazi u dobrom trenutku.

„Dobro je da je Srbija pripremljena i sa dobrim projektima otišla u Rigu i sa uverenjem da ćemo realizovati te infrastrukturne projekte, naglasio je Savić.

Prema njegovim rečima, krediti koji su odobreni Srbiji su povoljni, čak su povoljniji od onih koji se danas nude.

Predsednik Saveta guvernera centralne banke je naglasio da je izuzetno značajno i to, što su sredstva Srbiji odobrena u trenutku, kada je teško doći do slobodnog kapitala.

„Kina ima jasnu ideju da sebi obezbedi što prohodniji prolaz roba i usluga ka Evropi i ta priča se sada razvija od Grčke preko Makedionije, Srbije i nadalje u Evropi. Dobro je da se Srbija nalazi na tom potezu i to nama ide u korist, jer dobijamo dobre finasijske uslove, a važno je i to što Kina posmatra region kao celinu“, kazao je Savić.

Prema njegovim rečima, ovaj region treba da obezbedi dobre uslove za razvoj poslovanja i da se integriše i postane atraktivan, jer ima dobru šansu da privuče strani kapital i podigne nivo razvoja.

Savić je naglasio i da očekuje da će se u Rigi naći rešenje za RTB Bor i da će to preduzeće doživeti istu sudbinu kao smedervska Železara.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je ranije danas da Srbija na Petom samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Rigi potpisuje komercijalne i ugovore o finansiranju više projekata u iznosu od 734 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar