U trendu

Župa komerc se nada dobrom kupcu

Preduzeće „Župa komerc“ iz Kruševca posluje uspešno, u ovoj godini je proizvelo 100 tona flotacionih sredstava za rudnike u Boru i Majdanpeku, kao i u regionu i nada se da će  dobiti strateškog partnera, kupca, koji će nastaviti proces proizvodnje, rekao je danas agenciji Beta direktor preduzeća Bojan Cvetković.

Župa komerc je prošlu godinu završila s 12 miliona dinara dobiti, obaveze izmiruje na vreme, zapošljava oko 60 radnika, a pozitivne poslovne rezultate postiglo je kao zavisno preduzeće Hemijske industrije „Župa“, koja je od juna 2015. godine u stečaju, kazao je Cvetković.

Župa komerc je upakovala u prvih devet meseci ove godine 350 tona hlora za cela tržišta Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine i deo tržišta Srbije i proizvela 300 tona sredstva za dezinfekciju vode.

Preduzeće je privremeno vratilo deo zaposlenih koji su radili na prethodnom ugovorenim poslovima, nakon što su u septembru 2013. godine kroz socijalni program iz HI „Župe“ otišli skoro svi radnici.

„U maju 2014. godine kao potencijalni strateški partner, zainteresovan za privatizaciju ‘Župe’ pojavilo se preduzeće „Nutrihem“, a s obzirom na to da su želeli saradnju u proizvodnji plavog kamena, dogovoreno je da ‘Župa komerc’ obnovi taj pogon, koji nije radio 10 godina, što smo i učinili uloživši 40 miliona dinara“, podsetio je Cvetković.

Prema njegovim rečima, u partnerstvu sa njima, uspešno je obavljena proizvodnja od jeseni 2014. do proleća 2015. godine, a uvodjenjem stečaja u HI „Župa“, saradnja je prestala.

U medjuvremenu, čeka se da Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, pod čijim se nadzorom vodi stečajni postupak u HI „Župa“ objavi poziv za prodaju imovine tog preduzeća, a agencija Beta iz Agencije nije odbila odgovor na pitanje kada bi trebalo da bude objavljen javni poziv.

Za kupovinu, navodi Cvetković, ima interesenata, a osim Nutrihema, tu su i domaći privrednici.

Zaposleni u „Župi komerc“, koji mesečno za platu, topli obrok i prevoz, ukupno dobiju izmedju 45 i 50 hiljada dinara, nadaju se da će fabričke pogone kupiti ozbiljan privrednik, zainteresovan za nastavak i širenje proizvodnje.

Deo onih koji su krajem 2013. godine kroz socijalni program napustili preduzeće danas radi na odredjeno vreme, zadovoljni su redovnim platama i time što posla ima, a strahuju jer su angažovani na po dva, tri meseca i ne znaju kakav će biti budući vlasnik fabrike.

„Sada je znatno bolje nego ranije, pre uzimanja socijalnog programa, kada smo povremeno primali po pet hiljada dinara i nismo imali posla, a nadamo se ozbiljnom kupcu koji bi na duže staze mogao da obezbedi dobro poslovanje“, kaže jedan od zaposlenih Zvezdan Cvetković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.