U trendu

Belgija: Drašković i Spasić osuđeni na doživotni zatvor

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da iz Belgije nije stigla zamolnica za izručenje trojice bivših pripadnika jugoslovenske tajne službe koji su u toj zemlji osuđeni za ubistvo.

Belgijski sud proglasio je Veselina Vukotića, Andriju Draškovića i Božidara Spasića krivim za ubistvo kosovskog aktiviste za zaštitu ljudskih prava Envera Hadrija u februaru 1990. godine, preneo je belgijski list L’ Avenir.

Drašković, Spasić i Vukotić osuđeni su u Belgiji na doživotnu robiju zbog ubistva Envera Hadrija 1990. godine, javljaju beogradski mediji, pozivajući se na belgijske.

„Za sada nije stigla zamolnica kolega iz Belgije. Ukoliko bude upućeno svakako ćemo postupiti po njoj“, rekla je Kuburović.

Ona je dodala da ne postoji ugovor Srbije i Belgije o međusobnom izručivanju osuđenih, ali da Belgija ima pravo da zatraži da osuđeni služe kaznu na teritoriji Srbije, odnosno da država prizna međunarodnu sudsku odluku.

Porota je Vukotića i Draškovića označila kao direktne izvršioce ubistva, dok je Spasić proglašen krivim kao nalogodavac, jer je u vreme izvršenja zločina bio glavni inspektor jugoslovenske tajne službe, piše belgijski list.

Hadri (49), predsednik Odbora za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, ubijen je 25. februara 1990. godine u briselskoj opštini Sen-Žil dok je u automobilu čekao na semaforu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.