U trendu

Kadeti negirali krivicu za tragediju na Pasuljanskim livadama

Četvorica bivših kadeta Vojske Srbije negirala su danas u Osnovnom sudu u Despotovcu krivicu za tragediju na Pasuljanskim livadama 2012. godine, kada su poginula dvojica učesnika vojne vežbe, a četvoro ih je ranjeno.

Mladen Milosavljević (26), Stefan Milosavljević (27), Nikola Garabiljević (27) i Milan Karišik (26) optuženi su za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Kako se navodi u optužnom predlogu, nesreća se dogodila 18. juna 2012. godine, u 9.05 na poligonu Vojske Srbije Pasuljanske livade, gde su kadeti završne godine Vojne akademije izvodili vežbu „Četa na maršu sa prelaskom u napad“.

Optuženi su, navodi optužni predlog, u uračunljivom stanju i svesni svojih postupaka, doveli u opasnost više kadeta, tako što su nadjenu neeksplodiranu granatu od 30 milimetara, umesto da je prijave starešinama kako pravila nalažu, medjusobno dodavali granatu, pri čemu ju je Milan Karišik šutnuo, a Mladen Milosavljević bacio na tlo.

U jednom trenutku granata je eksplodirala. Od gelera granate poginuli su Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole.

Kadeti Tanja Milošević i Mirjana Veličković su teško ranjene, a Jelena Obradović i Slobodan Petrović lakše.

Odbrana optuženih osporava optužni predlog i navodi da optužbe nisu potkrepljene dokazima što će, kako su rekli advokati optuženih, dokazati u daljem postupku.

Porodice poginulih kadeta pridružile su se krivičnom gonjenju optuženih, dok su dvoje prisutnih povredjenih kadeta – Mirjana Veličković i Slobodan Petrović rekli da se ne pridružuju gonjenju.

Glavni pretres biće nastavljen 17. februara 2016. godine.

Za nesreću je optužen i major Vojske Srbije Vinko Žnidaršič koji se tereti za nepreduzimanje mera za obezbedjenje vojne jedinice. On se pred Višim sudom u Jagodini izjasnio da nije kriv.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.