U trendu

Marko Mišković osuđen na tri i po godine, Đurašković na sedam

Marko Mišković, sin biznismena Miroslava Miškovića, osuđen je danas u  Specijalnom sudu u Beogradu na tri i po godine zatvora zbog utaje poreza, dok je oslobođen optužbi za oštećenje putarskih preduzeća u Srbiji.

Istom prvostepenom presudom Specijalni sud je odredio da sin vlasnika Delta holdinga plati i novčanu kaznu od osam miliona dinara u korist budžeta u roku od tri meseca po pravosnažnosti presude.

Njegovo preduzeće Mera Invest dužno je da plati 320.280 dinara zbog utaje poreza.

Mišković mlađi nije prisustvovao izricanju presude, na šta po zakonu i nije obavezan.

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković osuđen je na sedam godina zatvora zbog štete nanete kruševačkoj fabrici maziva „FAM Kruševac“, kao i na novčanu kaznu od šest miliona dinara.

On je takođe oslobojen optužbi za oštećenje putarskih peduzeća kao i svi ostali optuženi za to delo.

Četvoro optuženih u ovom slučaju je oslobođeno svih optužbi – Milutin Gašević, Zdravko Rašo, Predrag Filipović i Zoran Mihailović, a ostali su osuđeni na kazne od jedne godine do pet godina zatvora. za oštećenje FAM.

Današnja presuda je prvostepena, pa optuženi, njihovi branioci, kao i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću presuda nije izrečena, jer mu je suđenje zbog zdravstvenih razloga razdvojeno krajem prošle godine, a nastavak suđenja mu je zakazan za 8. april.

Današnjom presudom Dejan Jeftić osuđen je na četiri godine zatvora, Risto Ristić na pet godina zatvora, Boro Jelić osuđen je na tri godine zatvora, Branislav Jovanović na tri godine, Ljiljana Kostić tri godine, Srđan Filipović osuđen je na dve godine zatvora.

Živojin Petrović osuđen je na dve godine i šest meseci zatvora i novčanu kaznu od dva i po miliona dinara, a Jadranka Badrić na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dinara.

Svima se u kaznu uračunava vreme koje su proveli u pritvoru.Optuženi su takođe obavezani da solidarno uplate 3.14 milijardi dinara u budžet zbog FAM-a.

Obrazlažući presudu sudija Maja Ilić je rekla da su optuženi krivi što su sebi i drugom pribalivi imovinski korist izvlačenjem novca iz FAM-a.

Protiv Miškovića i Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Njih su teretili da su finansijskim transakcijama izvlacili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihove propasti.

Optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal optuženi se terete da su finansijskim malverazacijama putarska preduzeća, u periodu od 2005. do 2010. godine, oštetitli za16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dina

Slučaj u vezi sa fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je godinu i po dana ranije.

Sumnja se optuženi u tom slučaju oštetili preduzeće „Fam“ iz Kruševca za iznos od oko 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra), i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.498.289.138,43 dinara ( oko 15 miliona evra).

S obzirom da je većina optuženih za putarska preduzeća i na optužnici za FAM, postupci su spojeni i u februaru 2015. je krenulo objedinjeno suđenje pred sudskim većem sudije Maje Ilić koje je sudilo FAM-u.

Miroslav Mišković, njegov sin Marko i Đurašković bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Advokat najavljuje žalbu na presudu Đuraškoviću

Branilac Mila Đuraškovića, advokat Zoran Ateljević, najavio je danas da će uložiti žalbu na presudu kojom je njegov branjenik osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od šest miliona dinara zbog utaje poreza i oštećenja kruševačke Fabrike maziva (FAM).

Ateljević je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da deo presude, kojom su svi oslobođeni optužbi za putarska preduzeća, ukazuje i dokazuje da nije izvršeno ni krivično delo u osuđujućem delu (koji se tiče FAM-a).

On smatra da, kad su u pitanju putarska preduzeća, nikad nije bilo dokaza ni za podizanje optužnice, te da sud nije mogao drugačije da postupi, sem da izrekne oslobađajuću presudu.

Kad je reč o osudi Đuraškovića za poresku utaju, advokat smatra da takva presuda nikad nije postojala u srpskom pravnom sistemu i da će u žalbenom postupku dokazivati da krivičnog dela nema.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.