U trendu

Medicinska sestra greškom zamenila bebu

Inspekcija Ministarstva zdravlja obavila je nadzor u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front” prošlog petka, nakon što je porodilja prijavila da joj je zamenjena beba. Inspekciju je pozvala sama uprava klinike. Istim povodom, po pozivu supruga porodilje u „Front” su stigli i inspektori MUP-a.

Direktorka GAK „Narodni front” prof. dr Snežana Rakić izjavila je da je medicinska sestra greškom zamenila identifikacionu tračicu, koja se stavlja preko grudi bebe, i majci na podoj odnela tuđe novorođenče.

– Medicinska sestra koja je napravila propust suspendovana je i u toku je unutrašnji stručni nadzor. Još rasvetljavamo sve okolnosti, verovatno će medicinska sestra dobiti otkaz. Upravo da se ovakve stvari ne bi događale, pre nešto više od dva meseca uveli smo novi sistem identifikacije beba i porodilja, preko kontrolnog broja na tračici koju na ruci stalno nose i majka i beba. Ovaj sistem je još u fazi testiranja. Majka je upravo primetila da se ovaj broj ne slaže sa brojem na tračici koja se dodatno stavlja preko grudi bebe – objasnila je dr Rakić.

Direktorka ističe da je „Narodni front” veliko porodilište, u kome u proseku dnevno na svet dođe 30 beba. Zato je u prošlosti bilo slučajeva da se dogodi zamena beba, pa je i DNK analizom moralo da se utvrđuje čije je dete. Srećom, u ovom poslednjem slučaju propust je odmah utvrđen, tako da nikakve dodatne analize nisu rađene.

(O. Popović, Politika)

Priključite se diskusiji o zameni beba u Narodnom frontu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar