U trendu

MUP: Za 28 odsto više korupcije nego prošle godine

U poslednjih godinu dana policija je evidentirala 2.480 krivičnih dela sa elementima korupcije, što je za 28 odsto više nego u istom periodu 2013/2014. godine, saopštilo je juče Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Zamenica šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović kazala je da je među krivičnim delima sa elementima korupcije najčešća zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba službenog položaja, pronevera, primanje i davanje mita, kao i zloupotreba ovlašćenja u privredi.

„Ministarstvo posebnu pažnju posvećuje suzbijanju korupcije među pripadnicima MUP-a i jačanju kapaciteta Sektora unutrašnje kontrole. U prvih šest meseci ove godine, SUK je podneo 87 krivičnih prijava, kojima je obuhvaćeno 113 policijskih službenika. To je čak 57 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Među krivičnim delima koja su počinili policijski službenici, najzastupljenija su primanje i davanje mita i zloupotreba službenog položaja“, kazala je Hrkalovićeva.

Ona je navela da je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala od aprila 2014. godine do juna ove godine podnela krivične prijave protiv 52 osobe zbog osnovane sumnje da su počinile 151 koruptivno krivično delo, kojima su naneli štetu budžetu Republike Srbije i raznim privrednim društvima za oko dva i po miliona evra i oko 785 miliona dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar