U trendu

Najavljene šire nadležnosti tužilaštva

Novi Zakon o organizaciji nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i terorizma naći će se pred poslanicima tokom jesenjeg zasedanja, a njegovo usvajanje omogućiće širenje nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

Na skupu o srpsko-francuskoj saradnji u borbi protiv nedozvoljene trgovine oružjem i terorizma, ministarka Kuburović je rekla da novi zakon predvidja formiranje posebnih odeljenja u višim javnim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu, koja bi se isključivo bavila krivičnim gonjenjem počinioca koruptivnih dela.

„Za najteže oblike organizovanog kriminala imaćemo centar za teritoriju čitave Srbije, a taj centar biće Tužilaštvo za organizovani kriminal, dok bi Viša javna tužilaštva u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu bili regionalni centri“, rekla je ministarka na skupu u Beogradu.

Kako je navela, tim zakonom veliki broj državnih organa dobiće oficire za vezu sa tužilaštvom i policijom kako bi se olakšalo gonjenje počinilaca organizovanog kriminala.

„Kod najsloženijih predmeta organizovanog kriminala neophodan je najveći stepen saradnje svih državnih institucija sa policijom i javnim tužilaštvom kako bi se obezbedilo efikasno upravljanje istragom i krivičnim gonjenjem. Tada će tužioci moći da formiraju udarne grupe kao timove službenika različitih organa koji će imati samo jedan cilj – privodjenje pravdi organizovane kriminalne ili terorističke grupe“, rekla je Kuburović.

Ona je dodala da je Ministarstvo pravde uvažilo inicijativu MUP-a i izradilo izmene i dopune krivičnog zakona koje predvidjaju povećanje zakonskog minimuma kazni zatvora za proizvodnju, držanje i promet nedozovljenog i nelegalnog oružja.

„Do sada je bio propisan minimum od šest meseci zatvora za ta krivična dela a u nacrtu izmena i dopuna predvidjeno je da sud može da izrekne minimalnu kaznu zatvora godinu dana“, kazala je ministarka.

Ona je dodala da će u slučajevima veće količine zabranjenog oružja ili sredstava velike razorne moći kazna učiniocu iznositi od dve do 12 godina zatvora, umesto dosadašnjih deset.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.