U trendu

NajviĆĄe se gine na putevima u Srbiji

Od prve polovine juna i početka turističke sezone, na srpskim putevima dogodilo se oko 6.000 saobraćajnih udesa u kojima je poginula 121 osoba, pokazuju podaci Uprave saobraćajne policije.

Prema rečima Aleksandra Radenkovića iz Uprave saobraćajne policije, to je 16 poginulih viĆĄe nego u istom periodu prosle sezone, iako je broj saobraćajnih nesreća na pribliĆŸno istom nivou.

On je istakao da se u vreme letnjih godiơnjih odmora događa ubedljivo najveći broj saobraćajnih nezgoda, jer je tada na putevima viơe vozila, a povećan je i broj dvotočkaơa, kao i peơaka na ulicama.

„Analize koje smo mi u uradili pokazuju da je u poslednjih 10 godina, u periodu turističke sezne, prosečo godiĆĄnje ginulo čak 300 osoba. Prepoznali smo problem, pa je prosek znatno smanjen u poslednje tri godine“, rekao je Radenković.

Prema njegovim rečima, od početka godine na drumovima u Srbiji dogodilo se oko 20.000 saobraćajnih udesa, u kojima je poginulo 330 osoba, dok je oko 11.000 osoba teĆŸe ili lakĆĄe povređeno.

„U poređenju sa istim periodom prethodne godine, broj poginulih je,  naĆŸalost, povećan za oko devet odsto, dok je broj povređenih povećan za oko ĆĄest procenata“, kaze Radenković.

On ističe da policija kontinuirano sprovodi akcije pojačane kontrole saobraćaja, koje su prvenstveno usmerene na otkrivanje i sankcionisanje prekrơaja prekoračenja brzine, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i  nevezivanje pojasa.

Upravo ta tri prekrĆĄaja su institucije EU koje se bave bezbednoơću saobraćaja okarakterisale kao „tri ubice“.

Radenković je apelovao na sve vozače da u toku turističke sezone pokaĆŸu malo viĆĄe strpljenja i razumevanja u saobraćaju i da ne pokuĆĄavaju da vreme, koje su izgubili na graničnim prelazima ili naplatnim stanicama, nadoknade brzom voĆŸnjom.

Profesor saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić smatra da se zakasnilo sa prevencijom, te da se plaća danak svemu tome na putevima, jer nije bilo medijske kampanje pred početak letnje sezone.

Uzroci nesreća na autoputevima su, kako kaĆŸe, dugo čekanje na ulasku i izlasku sa auto puta ili graničnim prelazima, pa vozači brzom voĆŸnjom pokuĆĄavaju da nadoknade izgubljeno vreme.

„Zamislite vozača koji je krenuo iz Ć vedske u Grčku pa stoji na HorgoĆĄu ili Batrovcima, koji nakon toga gleda da nadoknadi izgubljeno  vreme i divlja kroz Srbiju. Takođe, temperatura u vozilu po ovakvom vremenu, bez obzira na klimu, nije prijatna“, kaĆŸe Vujanić.

Rigoroznija kaznena politika ne bi smanjila broj saobraćajnih nesreća, kaĆŸe on, jer je iskustvo pokazalo da ona daje rezultate samo u prvih nekoliko meseci, a posle toga da rezultata nema, već akcenat treba staviti na prevenciju, kao ĆĄto rade zapadne zemlje.

Vujanić kaĆŸe da je jedan od preduslova za preventivu viĆĄe policije na vaĆŸnim saobraćajnicama, jer se pokazalo da vozači ne prave prekrĆĄaje ako vide da je njihovo ponaĆĄanje praćeno.

„Ako vide policajca na raskrsnici ili kameru koja snima niko neće proći kroz crveno. Onog momenta kada je učesnik u saobraćaju svestan da se njegovo ponaĆĄanje prati i da neko gleda da li se on ponaĆĄa u skladu sa propisima, tada se kloni nepravilnog ponaĆĄanja“, naglaĆĄava Vujanić.

On kaĆŸe da bi samo prisustvo policije na vaĆŸnim saobraćajnicama mnogo pomoglo, da razume da MUP ima ograničena sredstva, ali da se na tome ne bi smelo ĆĄtedeti.

„Onda ne bismo imali kao proĆĄle noći pet poginulih, jer su to takve ĆĄtete za porodicu i druĆĄtvo da se ne mogu opravdati nikakvim uĆĄtedama“, naglaĆĄava Vujanić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar