U trendu

Nastavlja se suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije

Suđenje četvorici bivših pripadnika Državne bezbednosti za ubistvo novinara i vlasnika listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ Slavka Ćuruvije nastavlja se danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi bivši načelnik Resora DB-a Radomir Marković, bivši načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i bivšim pripadnicima te službe Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku, koji je u bekstvu.

Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Srbije, ispred zgrade u kojoj je živeo u Beogradu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu suprugu Branku Prpu u glavu. Po optužnici, plan ubistva i operativno praćenje naredio je Radomir Marković.Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen po nalogu nepoznatih lica iz vrha vlasti zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.