U trendu

Nastavljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije

Suđenje četvorici pripadnika Državne bezbednosti, optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, nastavljeno je danas svedočenjem šefa smene u Devetom odeljenju u vreme ubistva, Ratka Ljubojevića.

Ljubojević je pred Specijalnim sudom u Beogradu ostao pri ranijim izjavama koje je dao u svojstvu svedoka i dodao da je na televiziji video da je Ćuruvija ubijen, kao i da se ne seća da li je on predao vozilo osumnjičenom Romiću koje je viđeno na dan ubistva Ćuruvije.

„Kada je trebalo da bude moja smena na terenu, zvao sam Sokovića (Nebojša Soković, šef smene u Devetom odeljenju koja je bila na terenu u vreme ubistva Ćuruvije) i saznao da naša ekipa ne ide na teren, da je posao prekinut. Kasnije sam na televiziji video da je Ćuruvija ubijen i tako sam došao do tog saznanja“, rekao je Ljubojević.

Na pitanje da li beli golf 3 iz sastava voznog parka Devetog odeljenja, koji je primećen u Ulici Lole Ribara neposredno pre nego što je praćenje tog dana prekinuto i Ćuruvija ubijen, on odvezao i predao Romiću, Ljubojević je rekao da misli da jeste, ali da nije siguran i da postoji mogućnost da to nije učinio.

„U glavi mi je da smo Pavić i ja odvezli, ali Pavić kaže da su on i Dragović to odvezli. Možda sam odvezao neki drugi automobil. Sećam se da smo nešto dovezli kod baraka, ali da li je to bilo Romiću, mislim da jesmo, ja i Pavić, ali on tvrdi drugačije“, rekao je Ljubojević.

On je dodao da misli da je automobil predao Romiću i Franku Simatoviću, ali da „to može da bude i neki drugi posao“.

„To mi je u magli. Posle 17 godina i milion istraga na ove okolnosti više nisam siguran čega se sećam“, rekao je Ljubojević.

Prema njegovim rečima, izveštaj o radu na praćenju Ćuruvije otkucao je u dva primerka i predao dežurnom načelniku Vladanu Nikoliću, koji je sa izveštajem otišao u drugu kancelariju da telefonira.

Posle toga Nikolić mu je rekao da je jedan primerak dovoljan, dok je, kako je rekao, Nikolić pred njim pocepao drugi.

Ljubojević je dodao i da je o toku praćenja obaveštavao tadašnjeg pomoćnika načelnika Trećeg odeljenja beogradskog centra Resora DB Stevana Bastu, ali da se zbog vremenske distance ne seća da li je samo to on činio ili i njegovi šefovi, kao i da se ne seća razloga da to čini.

Na pitanje da li su mu nadređeni prigovarali na postupanje u toku praćenja, Ljubojević je odgovorio da na njegov rad niko nije imao primedbe, ali da mu je kolega Dragan Pavić preneo da Basta nije zadovoljan koliko se često javljaju.

Na početku suđenja odbrana je ukazala da pojedini „privilegovani“ mediji objavljuju sadržinu sudskih spisa koji još nisu bili na sudu na neadekvatan način, čime se spinuje javnost i krši pretpostavka nevinosti, pa je branilac Branilac Miroslava Kuraka, advokat Stevan Protić, zatražio od suda da zaštiti njihovu sadržinu od objavljivanja.

„U Blicu, više dana unazad, u toku je paralelno izvođenje i ocena dokaza koji treba da budu predstavljeni kao dokazi tužilaštva u ovom predmetu. Molim sud da zaštiti integritet okrivljenih i ustavno načelo pretpostavke nevinosti, dok se neko lice ne oglasi krivim u zakonom predviđenom postupku“, rekao je Protić.

Odbrana je istakla i da je sigurna u to da podaci „ne cure“ iz suda.

„Molim vas da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima proverite kako se ti dokazi pojavljuju u javnosti. Nama neko ovde “džepari“ informacije, krade ih. Ovde se vrlo dobro zna ko može da ima informacije“, rekao je Protić na šta je predsednica sudskog veća odgovorila da je sud preduzeo odgovarajuće mere.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine. Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.

Ćuruvija je ubijen u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Ključni svedok u tom procesu je nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija nakon čijeg svedočenja je pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Ulemek takođe služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela „zemunskog klana“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar