U trendu

Nastavljeno sudjenje piscu zbog pretećih poruka

U Osnovnom sudu u Nišu danas je nastavljeno sudjenje književniku Zoran Ćiriću, poznatijem kao Magični Ćira, koji je optužen za ugrožavanje bezbednosti niškog gradonačelnika Zorana Perišića slanjem pretećih SMS poruka na telefone četvorice gradskih funkcionera.

Sudjenje je nastavljeno saslušanjem svedoka Branislava Jovanovića i policijskih inspektora koj su učestvovali u istrazi, ali je, za razliku od prethodnih, današnje ročište obavljeno i uz prisustvo radnika obezbedjenja niškog suda.

Radnik obezbedjenja dežurao je sve vreme na vratima sudnice na zahtev advokata odbrane Boška Ristića, zbog njegovog navodnog osećaja ugrožene bezbednosti. 

Sud je odbacio Ristićev zahtev za odlaganje sudjenja dok se ne obezbedi sudnicu u kojoj je moguće audio i video snimanje ročišta.

Svedok Branislav Jovanović, bivši direktor Direkcije za izgradnju grada Niša, izjavio je danas u sudnici da je primio preteću poruku i da se ona ticala njegove porodice i njega samog ali i gradonačelnika Perišića.

„Kada smo se se sutradan sastali u njegovom kabinetu, zajedno sa Igorom Novakovićem, sa smehom smo komentarisali poruke. Nisam primetio da je Perišić bio previše uzbudjen ili da se osećao urožen“, rekao je Jovanović.

On je ocenio da je preveliki značaj dat čitavom dogadjaju.

„To je trenutak slabosti Zorana Ćirića, znamo o kakvoj ličnosti se radi. Zar neko može da misli da ovaj čovek može nekoga da ubije ili da mu se krvi napije?“, upitao je Jovanović.

Perišić je medjutim, u direktnom sučeljavanju demantovao sve Jovanovićeve navode.

„Nikada ranije nisam čuo da je Branislav Jovanović primio poruku. Ne sećam se da smo sedeli jutro nakon što su te poruke stigle. Sigurno se nisam šalio na tu temu. To nije moj model ponašanja“, kazao je Perišić.

Sudjenje Ćiriću biće nastavljeno 20. aprila pregledom liste poruka i poziva sa njegovog mobinog telefona.

Na prethodnim ročištima saslušani su niški političari Dragan Čorbić (SNS), Mile Ilić (SPS) i Igor Novaković (SPS), kojima je Ćirić poslao poruke zbog kojih je tužilaštvo pokrenulo sudski spor.

U tim porukama Ćirić je poručio Perišiću da će biti „živ javno raskomadan“, „da će mu deca biti mrtva, a seme zatrto“.

Poznati niški pisac se na sudjenju brani ćutanjem, ali se u istrazi izjasnio da se radi o njegovom književnom performansu, a ne o ugrožavanju bezbednosti gradonačelnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.