U trendu

Nestručnim građevinskim radovima uništavaju spomenike kulture

Veliki broj vrednih umetničkih dela, uglavnom iz doba baroka, u objektima u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Vršca i Zrenjanina, zauvek je uništen nestručnim i nezakonitim građevinskim radovima koji se kontinuirano organizuju po nalogu banatskog episkopa Nikanora, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Radovi se izvode bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture, iako neki od ugroženih objekata imaju status kulturnih dobara od izuzetnog značaja.

Prema podacima do kojih je došao VOICE, takvi nezakoniti restauratorski i građevinski radovi dogodili su se u najmanje pet crkvenih objekata na teritoriji vršačke i zrenjaninske opštine.

Najveće promene u izgledu i najviše štete, pretrpeli su Vladičin dvor u Vršcu, sedište episkopa Nikanora, i manastir Mesić, građen u 15. veku, oba registrovana kao kulturna dobra od velikog značaja, kao i Nikolajevska crkva u Vršcu, koja nije zvanično zaštićena.

Devastirani su i Uspenska crkva u Vršcu, kao i Parohijski dom u Zrenjaninu, delo čuvenog  Đorđa Tabakovića. Uništeni su vredni ikonostasi, veliki deo mobilijara i fresaka, navodi VOICE.

Taj istraživački centar je dodao da je, uprkos višegodišnjoj devastaciji, izostala konkretna reakcija svih nadležnih službi.

VOICE je naveo da je vladika Nikanor prvo prihvatio razgovor s njihovim novinarom, da bi ga potom izvređao i izbacio iz kancelarije.

VOICE je istraživački centar Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDVD).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar