U trendu

Nezavisnu istragu može da traži porodica, a ne država

Ministarstvo pravde Kosova ne može da vodi niti da odredi ko će voditi nezavisnu istragu o smrti aktiviste pokreta Samoopredeljenje Astrita Deharija, već to može da uradi samo porodica, izjavili su danas član rukovodstva stranke Dželjalj Svečlja i advokat porodice Dehari Tom Gaši.

„U ovom slučaju država nije neutralni posrednik već strana odgovorna za njegovu smrt, posebno Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova“, rekao je Svečlja za prištinske medije.

On je dodao da „oni koji ne podnose ostavke niti smenjuju nekoga (zbog smrti Deharija) ne mogu imati legitimitet ni da govore, a kamo li da odlučuju“, a isto je ocenio i Gaši.

Samoopredeljenje je od početka istrage o smrti Deharija tražilo isključenje policije Kosova iz istrage, zahtevajući da je vrši policija neke druge zemlje.

Svečlja je rekao da se čeka mišljenje stručnjaka koji su u ime porodice prisustvovali obdukciji dok o eventualnoj nezavisnoj istrazi treba da odluči porodica, a ne vlada.

Portal KTV preneo je da je tužilaštvo proširilo istragu na utvrdjivanje okolnosti koje su uticale da Dehari izvrši samoubistvo.

Četiri dana pre objavljivanja rezultata obdukcije i dosadašnjeg toka istrage, Ministarstvo pravde Kosova i državni tužilac su od Britanske ambasade u Prištini zatražili da preko nadležnih organa obezbedi da nezavisnu istragu sprove Skotland jard.

U pismu upućenom ambasadoru Velike Britanije na Kosovu, u koje je portal imao uvid, traži se da Skotland jard vodi odvojenu istragu u vezi sa smrću Deharija koji je umro u pritvoru u Prizrenu 5. novembra.

Povod za ovaj zahtev je da to što su odredjeni delovi javnosti izrazili sumnju u vezi sa integritetom i nepristrasnošću istrage.

Pismo je dostavljeno četiri dana pre objavljivanja rezultata autopsije prema kojima je Dehari umro od povreda koje je naneo sam sebi.

Dehari je bio jedan od šest osumnjičenih za napad ručnim bacačem na zgradu Skupštine Kosova i posle 68 dana u pritvoru, 5. novembra je pronadjen mrtav u ćeliji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.