U trendu

Obama: Tuga porodica žrtava u Orlandu se ne može opisati

Predsednik SAD Barak Obama poručio je danas u Orlandu, na sastanku s preživelima i porodicama žrtava masakra u gej klubu u Orlandu, u kojem je ubijeno 49 ljudi, da su oni „deo američke porodice“.

„Porodice žrtava masakra u Orlandu mogle su biti porodice bilo koga od nas. Bol porodica se ne može opisati“, rekao je Obama.

Predsednik SAD je kazao da će vojska učiniti više na prevenciji terorističkih napada poput skorašnjih u Orlandu, San Bernandinu i Kaliforniji, ali da je potrebno uraditi više.

Napade, kako je naveo, nisu organizovale sofisticirane terorističke ćelije, već poremećeni pojedinci.

On se još jednom založio za zabranu slobodne prodaje oružja u SAD, navodeći da je napad izvršio pojedinac koji je posedovao smrtonosno oružje.

Sastanku Obame s preživelima prisustvovao je i potpredsednik SAD Džo Bajden.

Obama i Bajden najpre su se sastali s bezbednosnim zvaničnicima, saopšteno je iz Bele kuće.

Oni su zahvalili policijskim službenicima na brzoj akciji posle pucnjave koja se dogodila u nedelju.

Takozvana Islamska država (ID) preuzela je odgovornost za napad.

Napadač Omar Matin (29) iz Port Luisa na Floridi otvorio je vatru u noći izmedju subote i nedelje u noćnom gej klubu u Orlandu na Floridi i ubio 49 ljudi, a 53 ranio, pre nego što ga je ubila policija. To je najteži individualni oružani napad u istoriji SAD.

Bela kuća i Federalni istražni biro saopštili su da je Matin, američki državljanin avganistanskog porekla, verovatno bio „domaći ekstremista“ koji je podršku dobijao od radikalnih organizacija na internetu. Motiv napada se još istražuje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.