U trendu

Obaviti nadzor u 11 lokalnih samouprava

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoiljub Šabić uputio je danas pismo Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, u kojem zahteva da ministarstvo sprovede nadzor i pokrene postupak utvrdjivanja odgovornosti za kršenje zakona nad 11 lokalnih samouprava zbog uskraćivanja informacija od javnog značaja.

Kako se navodi u saopštenju, zahtev je upućen nakon što je poverenik u toku samo jednog dana u maju primio 11 žalbi Vladinog saveta za borbu protiv korupcije zbog uskraćivanja informacija koje je to telo tražilo od vlasti Niša, Novog Sada, Čačka, Kragujevca, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Pančeva, Ćuprije, Zaječara, Bujanovca i Tutina.

Šabić je ocenio da informacije koje je Savet tražio, poput podataka o broju zaposlenih, uknjiženim nekretninama, dodeljenim subvencijama i drugim budžetskim davanjima, ulaze u krug informacija koje „očigledno neosporno predstavljaju apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti“.

„Takve informacije trebalo bi da su dostupne svakom gradjaninu, najširoj javnosti i bez posebnog zahteva, na proaktivnoj osnovi, na veb prezentacijama lokalnih samouprava. Zato je uskraćivanje takvih informacija bilo kome neprihvatljivo a u slučaju Saveta za borbu protiv korupcije, koji je radno telo Vlade Srbije, deluje gotovo groteskno“, stoji u saopštenju.

Prema rečima poverenika, takvo ponašanje je „u potpunom neskladu sa očekivanim, pretpostavljenim odnosima lokalne samouprave i republičkih organa u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi“.

„Sa stanovišta Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja takvo ponašanje predstavlja kažnjiv prekršaj, zbog čega zahteva pažnju i reakciju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koje je nadležno za nadzor nad primenom tog i Zakona i lokalnoj samoupravi“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.