U trendu

Odloženo ročište u slučaju Taton

Pripremno ročište u ponovljenom sudskom procesu protiv navijača Partizana Đorđa Prelića za ubistvo Brisa Tatona, odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu i zbog nemogućnosti snimanja pomereno za 26. oktobar.
Ročište je zakazano zbog optužbi da je Đorđe Prelić bio jedan od organizatora nereda u kojima je ubijen Francuz Bris Taton 2009. godine u centru Beograda. Prelić je u odsustvu osuđen kao organizator ubistva Brisa Tatona. On je 2011. godine osuđen na 35 godina zatvora, ali mu je kazna godinu kasnije, odlukom Apelacionog suda smanjena na 15 godina.

Prelić je 4. juna ove godine izručen iz Španije, nakon što je u februaru 2013. godine uhapšen u blizini Barselone po srpskoj poternici. Sud je naložio ponovljeno suđenje.

Kako je agenciji Beta rekao Slobodan Ružić, advokat porodice Taton, jutros je trebalo da bude održano pripremno ročište, ali je odbrana tražila da se suđenje snima, na šta je predsednik suda odgovorio da to iz tehničkih razloga nije moguće pre 15. oktobra.

Ružić je naveo i da postoje još dvojica Francuza koji su formalno oštećeni, jer su u tuči dobili udarac, ali oni nisu dobili pozive, pa je i to uticalo na odlaganje ročišta. 

„To će, možda, biti prevaziđeno tako što će sud mene da postavi da budem njihov advokat po službenoj dužnosti“, rekao je Ružić.

Ružić je podsetio da okrivljeni koji je osuđen u odsustvu ima pravo na ponovljeni postupak i da je sada bitno da se čuje u kojem pravcu će ići njegova odbrana.

Bris Taton pretučen je do smrti 17. septembra 2009. godine na Obilićevom vencu, uoči fudbalske utakmice Partizana i francuskog Tuluza. Preminuo je 29. septembra 2009.

U procesu za njegovo ubistvo navijači su osuđeni na ukupno 106 godina zatvora, a neki od njih su već odslužili kazne.

Pravosudnim organima i dalje je nedostupan Dejan Puzigaća koji je osuđen na 14 godina zatvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.