U trendu

Oliver Ivanović osuđen na devet godina zatvora

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović proglašen je krivim za ratne zločine pred sudom u Kosovskoj Mitrovici i osuđen je na devet godina zatvora.

Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine.

Optužnicom su obuhvaćeni i penzionisani pukovnik MUP Dragoljub Delibašić, advokat Ilija Vujačić, pravnik Nebojša Vujačić i profesor Aleksandar Lazović, koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Sva petorica su na početku suđenja rekli da nisu krivi.

Ivanović je uhapšen u januaru 2014. godine, a suđenje pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici počelo je skoro godinu dana kasnije – 18. decembra. Proveo je 20 meseci u pritvoru, pre nego što je prebačen u kućni pritvor u septembru 2015. godine.

U kućnom pritvoru je i Delibašić, dok su ostala trojica Srba presudu dočekali braneći se sa slobode.

Ukupno je 81 svedok saslušan je u sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana.

Ivanović ostaje u pritvoru do pravosnažnosti presude

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ostaće u pritvoru do pravosnažnosti presude, odlučilo je danas Euleksovo sudsko veće.

Ivanović je ranije danas u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici osuđen na kaznu zatvora od devet godina zbog ratnih zločina počinjenih 1999. godine u tom gradu.

Ivanovića je osudilo Euleksovo sudsko veće, kojim je predsedavala rumunka Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih 14. aprila 1999. godine.

Ostala četvorica optuženih Srba – bivši policijski pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić, profesor Aleksandar Lazović, advokat Ilija Vujačić i pravnik Nebojša Vujačić oslobođeni su optužbi.

Milena Ivanović: Verovali da ga neće osuditi „nedokazima“

Supruga Olivera Ivanovića, Milena Ivanović Popović, izjavila je danas da je, i pored nepoverenja u Euleks, postojala nada da neće moći da ga osude na osnovu „nedokaza“, što je jedino što su izneli.

Ona je rekla da o Ivanoviću nisu odlučili ni pravo ni pravda, već nešto drugo „što ne može da komentariše“.

„Prisustvovala sam na više od 100 ročišta u tom politički montiranom procesu. I laiku je posle postupka u kojem nije iznet nijedan jedini dokaz jasno da današnja presuda nema veze s mozgom. Bilo bi smešno da nije žalosno“, rekla je Ivanović Popović.

Ona je dodala da su svi iznenađeni, jer su očekivali da će presuda biti oslobađajuća.

„Oliver je u sudnici bio dostojanstven, stajao je ponosno, ali naravno da mu nije bilo svejedno. Nevin čovek nikad ne očekuje takav ishod“, rekla je Ivanović Popović.

Prema njenim rečima, njen suprug čeka da mu se izradi rešenje i da ga svakog trenutka očekuju da se vrati kući.

„Žalićemo se Apelacionom sudu. Naša borba za istinu mora biti nastavljena. Možda danas nije pobedila pravda, ali složiće se kockice jednog dana, na kraju sigurno hoće“, poručila je Ivanović Popović.

Ivanovićevi advokati: Presuda Ivanoviću na granici skandala

Advokati Olivera Ivanovića – Ljubomir Pantović i Nebojša Vlajić izjavili su da je presuda kojom je on osuđen na devet godina zatvora na granici skandala, kao i da je time tužilačka farsa koja je trajala skoro dve godine postala sudska farsa.

Oni su najavili da će uložiti žalbu na presudu.

Pantović je novinarima rekao da posle ovakve odluke suda potpuno jasno i ogoljeno do samog kraja da je prava meta bio Oliver Ivanović, dok su ostali optuženi tu bili „kao dekor da imamo veći broj optuženih većem broju krivičnog dela iz optužnice, da se stvori magla i sakrije pravi cilj koje su imali tužilaštvo i sud“.

„Čuli ste obrazloženje presude koja je neverovatna, ja 21. godinu radim ovaj posao, a još nismo čuli da je moguće da sud kaže da Oliver Ivanović nije komandovao, nije naređivao, izvršio nijedno ubistvo, a da je ipak kriv. To je zaista neshvatljivo obrazloženje suda“, rekao je Pantović.

On je dodao da su branioci u pauzi razgovarali neformalno sa javnim tužiocem, koji je zastupao optužnicu i da je „i on začuđen takvim obrazloženjem suda“.

„Ja ne znam kako će sud obrazložiti svoj stav da je Oliver Ivanovic kriv. Presuda je na granici skandala“, rekao je Pantović istakavši da će odbrana učiniti sve da u žalbenom postupku presudu obori i da ishod postupka bude u korist Ivanovića.

Advokat Nebojša Vlajić ocenio je da je današnjom presudom jedna tužzilačka farsa, koja je trajala skoro dve godine, postala sudska farsa.

„Verovali smo da sud može da se izdigne iznad politike, iznad interesa nekih krugova koji su tu presudu priželjkivali, a na žalost, to se nije desilo“, rekao je Vlajić.

On dodaje da je sud proglasio da mnoge činjenice u vezi predmeta nisu utvrđene – niti da je Ivanović bio komandant jedinice, niti da je naređivao.

Jedino je, kaže, utvrđeno, po mišljenju suda, da je Ivanović bio na licu mesta.

„Prisustvo nekom dogadaju nije dovoljno da ustanovi vašu odgovornost. Krivično delo se ne može učiniti prisustvom“, kazao je Vlajić.

On je najavio da je sledeći korak da se izjavi žalba, a rok za žalbu počinje od trenutka kada se pismena presuda dostavi.

„To će verovatno biti u narednih mesec ili dva dana, a kući pritvor mu je produžen do pravosnažnosti presude“, rekao je Vlajić.

Pojačane mere bezbednosti pred izricanje presude Ivanoviću

Uoči izricanja presude lideru Građanske inicijative Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba u Kosovskoj Mitrovici je danas vidljivo pojačano prisustvo Kosovske policije.

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici u deset časova treba da počne izricanje presude u slučaju koji se vodi protiv Ivanovića, Dragoljuba Delibašića i još trojice  Srba.

Obe kapije koje vode prema zgradi suda zatvorene su i kontrolišu ih pripadnici Kosovske policije čiji su pripadnici u većem broju raspoređeni i u krugu suda.

Kosovska policija kontroliše prilazne ulice sudu, a saobraćaj je zatvoren u par ulica koje vode prema zgradi suda u Kosovskoj Mitrovici.

Za današnji događaj vlada veliko interesovanje medija čije će prisustvo u sudnici zbog prostora biti ograničeno pa su neke od novinarskih ekipa ispred suda bile nešto posle osam sati iako suđenje počinje u dva sata kasnije.

Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine.

Optužnicom su obuhvaćeni i penzionisani pukovnik MUP-a Dragoljub Delibašić, advokat Ilija Vujačić, pravnik Nebojša Vujačić i profesor Aleksandar Lazović, koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Ivanovićeva porodica očekuje oslobađajuću presudu.

Njegova supruga Milena Ivanović Popović izjavila je u sredu da porodica i posle svega veruje u pravdu i očekuje oslobađajuću presudu.

„Svaka druga presuda značila bi skandal za Euleks i početak kraja njihove misije koja bi donošenjem eventualno neke druge političke odluke pokazala da nije u stanju da obavi svoj osnovni zadatak a to je da svima nama obezbedi pravnu i svaku drugu sigurnost“, rekla je Ivanović Popović.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je ranije da očekuje oslobađajuću presudu, koja je jedino moguća u situaciji kada tužilac, kako je ocenio, nije ponudio ni jedan dokaz za navode optužnice.

Ivanović i Delibašić se nalaze u kućnom pritvoru dok ostala trojica Srba suđenje dočekuju braneći se sa slobode.

Ukupno je 81 svedok saslušan u sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana.

Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)