U trendu

Optužnice protiv 19 migranata zbog nasilja

Bugarske vlasti podići će optužnice protiv 19 migranata, nakon što su izbili neredi u izbegličkom centru u gradu Harmanli na jugu te zemlje, najavila je portparolka bugarskog tužilaštva Rumijana Arnaudova.

Optužnice zbog huliganizma biće podnete protiv 18 stranih državljana, dok će jedan odgovarati zbog vandalizma i paljenja bugarske zastave, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Za delo teškog huliganizma zaprećena je kazna zatvora do pet godina, dok vandalizam može biti kažnjen sa do dve godine zatvora.

Arnaudova je za Bugarski nacionalni radio rekla da sve ukazuje da je glavni razlog nezadovoljstva migranata bila njihova želja da napuste Bugarsku i preko Srbije otputuju u Zapadnu Evropu.

Direktor kampa Dimitar Zaharijev rekao je da su životni uslovi u centru regularni i da je glavni uzrok pobune želja migranata da nastave dalje ka zapadnoevropskim zemljama.

Zaharijev je negirao navode da je ishrana u migrantskom centru nedovoljna i rekao da migranti dobijaju tri obroka dnevno.

Bugarski premijer Bojko Borisov u petak je rekao da će hiljadu migranata, koji su se sukobili sa policijom u četvrtak, biti premešteno iz najvećeg izbegličkog kampa u Bugarskoj u bivše vojne barake nedaleko od granice sa Turskom pre nego što budu proterani.

Sve neophodne pripreme će biti urađene sledeće nedelje tako da „možemo da izolujemo one koji ne žele da poštuju pravila“, rekao je Borisov tokom posete izbegličkom kampu Harmanli gde su izbili nemiri.

U tom kampu smešteno je više od 3.000 migranata, uglavnom iz Avganistana, ali i iz Sirije.

Izgrednici – mladi Avganistanci koji su bacali kamenice na policiju, biće premešteni u objekat zatvorenog tipa kod turske granice pre nego što budu poslati kući.

„Oni će biti proterani iz Bugarske što pre“, rekao je Borisov, dodavši da će prvi avioni sa avganistanskim migrantima krenuti iz Bugarske u decembru.

U kampu Harmanli će, prema njegovim rečima, sledeće godine ostati samo porodice iz Sirije.

Najmanje 24 povređena policajca i 300 uhapšenih migranata – rezultat su sukoba izbeglica i policije u najvećem migrantskom kampu Harmanli u Bugarskoj, na granici sa Turskom, saopštili su prethodno zvaničnici.

U sukobima je učestvovalo oko 1.500 migranata.

Migranti, većinom Avganistanci, zapalili su automobilske gume i zasuli kamenicama oko 250 policajaca – pripadnika žandarmerije, kao i vatrogasce.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar