U trendu

Osuđeni članovi naftne mafije u Beogradu

Viši sud u Beogradu osudio je danas Mišu Stojanovića, nekadašnjeg direktora firme „Protekta“, označenog kao vođu „naftne mafije“, i još 15 osoba, jer su ilegalnim uvozom nafte i naftnih derivata iz Grčke u Srbiju, oštetili budžet Republike Srbije za 98.659.199,71 dinara.

Stojanović je oglašen krivim za zločinačko udruživanje i zloupotrebu položaja službenog lica i osuđen na pet godina zatvora, ali je oslobođen, zbog nedostatka dokaza, za izvršenje dela davanje mita, navodi se u saopštenju Višeg suda.

Presudom je određeno i oduzimanje imovinske koristi pribavljene izvršenjem krivičnog dela, pa su okrivljeni Miša Stojanović, Dragan Milak i Slobodan Obradović obavezani da solidarno plate iznos od 98.659.199,71 dinara.

Okrivljeni Srđan Knežević treba da plati iznos od 4.929.954,84 dinara, a okrivljeni Saša Bogdanović iznos od 1.586.398,77 dinara, Stojanović, Dalibor Vidaković i Dejan Terzić obavezani da solidarno plate iznos od 11.206.208,45 dinara, sve na ime pribavljene imovinske koristi stečene izvršenjem krivičnog dela u korist budžetskih sredstava Republike Srbije u roku od 60 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Pored novčanih kazni na tri godine i tri meseca zatvora osuđeni su Milak, Obradović i Slavko Pavlović zbog zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba službenog položaja. Pavlović je oslobođen optužbi da je primao mito.

Zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica osuđeni su i Nenad Jovanović, Saša Marinković i Jovanka Vukša na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Zbog istog dela Siniša Popadić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i četiri meseca.

Na godinu dana zatvora i četiri meseca osuđeni su Nadežda Ćirić, Radovan Vranješ, Branimir Milatović, Dušan Lukić i Miodrag Jokić zbog zloupotreba službenog položaja.

Okrivljeni Srđan Knežević osuđen je na godinu dana i osam meseci zatvora zbog izvršenja produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Zbog izvršenja krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u podstrekavanju Dalibor Vidaković osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od dve godine i tri meseca. Zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica osuđen je Dejan Terzić na kaznu zatvora od dve godine.

Protiv navedene presude stranke u krivičnom postupku mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, naveo je Viši sud.

Okrivljeni za ilegalni uvoz nafte i naftnih derivata uhapšeni su 29. maja 2007. godine, a 7. jula prošle godine Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu u ovom slučaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.