U trendu

Policija negira da je prekoračila ovlašćenja u slučaju Bodrožić

Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovelo je hitnu istragu povodom privodjenja urednika Kikindskih novina i potpredsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željka Bodrožića i utvrdilo da policajci iz Kikinde nisu prekoračili službena ovlašćenja prilikom njegovog privodjenja, saopštio je danas MUP.

Urednik nedeljnika „Kikindske“ Željko Bodrožić priveden je juče zbog neplaćene saobraćajne kazne, a policajac koji ga je privodio pokušao je da mu stavi lisice. U stanici policije posle privodjenja proveo je tri sata, a pušten je nakon što je platio kaznu, ali je prethodno saslušan jer je, kako su mu rekli, ometao ovlašćena službena lica u obavljanju poslova bezbednosti, saopštio je ranije danas NUNS.

Kako se navodi, policija je postupala po naredbi Prekršajnog suda u Kikindi od 9. septembra ove godine, koji je naložio da sprovede Bodrožića u Okružni zatvor u Zrenjaninu. Kako se navodi, policija je Bodrožića pokušala da pronadje tri puta, a 18. novembra dobila je njegov broj u nedeljniku „Kikindske“, gde je zaposlen i kontaktirala ga u vezi sa kaznom koju je trebalo da plati Prekršajnom sud.

„Patrola je 28. decembra ponovo otišla u prostorije ‘Kikindskih’ novina u kojima je navedeni zaposlen i nakon što ga je pronašla, upoznala ga je sa razlozima postupanja i pitala ga da li je izmirio obaveze prema Prekršajnom sudu, koje se navode u naredbi. Nakon što je ustanovljeno da nije, Ž. B. je upoznat sa razlozima sprovođenja u Okružni zatvor u Zrenjaninu“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Bodrožić je ometao službena lica u obavljanju poslova bezbednosti i održavanja javnog reda i mira, time što se „oglušio o zakonito izdato naređenje ovlašćenog službenog lica i počeo da beži“. Dodaje se da su ga policajci stigli i „uz upotrebu fizičke snage savladali“, nakon čega su ga vezali po Uputstvu o postupanju prema dovedenim i zadržanim licima u kome se navodi da lice može da bude vezano.

NUNS je ranije danas zatražio da MUP pokrene hitnu istragu o postupanju policajaca prema Bodrožiću, tražeći da se utvrdi da li su policajci prekoračili ovlašćenja i da li je prekršen zakon pokušajem da se Bodrožić privede u policijsku stanicu sa lisicama na rukama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.