U trendu

Policije Srbije, BiH i Nemačke uhapsile 16 osoba

Policije Srbije, Nemačke i BiH uhapsile su u zajedničkoj akciji ukupno 16 osoba koje su se na području te tri zemlje, kao i Austrije, bavili trgovinom ljudima, posredovanjem i vrbovanjem za medjunarodnu prostituciju i pranje novca, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnji poslova (MUP) Srbije.

Osumnjičeni su da su to radili od početka 2015. do novembra ove godine i da su ostvarili korist veću od 150.000 evra, navodi se u saopštenju.

U sinhronizovanoj akciji na području više gradova u Srbiji i BIH, uhapšeno je 11 osoba, organizatora i članova te organizovane kriminalne grupe, dok je na području Nemačke, u gradovima Ulm i Minhen, policija privela pet osoba, dodao je MUP.

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala MUP- Srbije, na području Beograda i Kule, uhapsila je S.V. (40), T.K. (30) i M.N. (45).

Sumnja se da je državljanin BiH preko članova organizovane kriminalne grupe sa područja Srbije i BiH, organizovao vrbovanje ženskih osoba za prostituciju i seksualnu eksploataciju kroz prostituciju na području Nemačke.

Žene su vrbovane na teritoriji Beograda, Smedereva, Novog Sada, Kule, Sarajeva i drugih gradova u Srbiji i BIH.

Sumnja se da su devojke odvožene u Nemačku, gde je organizator kriminalne grupe, koristeći računarske mreže sa područja BIH i Nemačke, na sajtu www.kaufmich.com, otvarao žrtvama profile.

Na tim profilima je davao njihov opis, telesnu gradju, seksualne sklonosti, godište, cene seksualne usluge, fotografije, kao i način i mesto kontakta radi pružanja seksualnih usluga.

Policija sumnja da su nakon kontakta klijenata na sajtu sa nekom od ženskih osoba, članovi kriminalne grupe o mestu, vremenu, vrsti i ceni seksualne usluge obaveštavali žrtve putem Vibera ili SMS poruka i od njih dobijali povratne informacije o pruženoj seksualnoj usluzi i zaradjenom novcu.

Profili devojaka na navedenom sajtu su, kako se sumnja, redovno ažurirani eksplicitnim fotografijama i ponudama, a klijenti su nakon pružanja seksualnih usluga ostavljali komentare u vidu utisaka i preporuka za druge klijente.

Postoje osnovi sumnje da su devojke, ukoliko bi odbile odredjene seksualne usluge, bile kažnjavane visokim novčanim iznosima ili psihičkoj i fizičkoj torturi.

Tokom praćenja aktivnosti organizovane kriminalne grupe na području Srbije identifikovane su dve žrtve trgovine ljudima i više desetina ženskih osoba koje su bile u lancu prostitucije.

Policija je, prilikom pretresanja stana i drugih prostorija koje su koristili osumnjičeni, oduzela veći broj mobilnih telefona i SIM kartica, pištolj bez fabričkog broja, 30 metaka i okvir za pištolj sa 15 metaka.

Osumnjičeni koji su uhapšeni na području Srbije, uz krivičnu prijavu, biće privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar