U trendu

Poskok nije direktno ispitivao one koji su pratili Ćuruviju

Bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Mile Novaković izjavio je danas u Specijalnom sudu da se „iz aviona videlo da deo Državne bezbednosti“ stoji iza ubistva novinara Slavka Ćuruvije“ ali da tokom istrage u periodu posle petoktobarskih promena niko nije pomenut po imenu.

Novaković, koji je posle petooktobarskih promena rukovodio grupom Poskok zaduženom za rasvetljevanje političkih ubistava, rekao je da su pripadnici te grupe, uz slučaj Ćuruvija, bili zaduženi i za atentat na funkcionere SPO na Ibarskoj magistrali i za slučaj nestanka Ivana Stambolića.

U nastavku sudjenja za ubistvo Ćuruvije pred beogradskim Specijalnim sudom, on je svedočio da je deo pripadnika Poskoka bio zadužen za rasvetljavanje ubistva Ćuruvije, ali da nisu direktno saslušavali radnike DB koji su pratili ubijenog novinara.

Novaković je rekao da su saslušanje onih koji su pratili Ćuruviju obavljali radnici DB i da su potom beleške dostavljali pripadnicima Poskoka.

„Govorili smo šta da ih pitaju, oni su to obavljali i dostavljali nam zapisnik, onda smo mi podvlačili šta je interesantno i rekli šta još treba da se se pita“, rekao je on.

Novaković je dodao i da je „bilo očigledno da razgovor obavlja jedna grupa ili čovek“ i da se tu se nije došlo do mnogo podataka.

„Tražili smo da razgovaramo sa licima koja su slušala Ćuruvijine telefone, ali su to odbili“, rekao je Novaković.

Prema njegovim rečima, da su pripadnici policije tada mogli direktno da razgovaraju sa radnicima DB koji su pratili Ćuruviju, možda bi došlo do nekog pomaka.

„To je moje lično mišljenje“, rekao je Novaković koji je na pitanje advokata optuženih rekao da je ime Luke Pejovića, kao potencijalnog ubice, „isplivalo tek kasnje“, odnosno posle ukidanja Poskoka.

Za ubistvo Ćuruvije 11. aprila 1999. u Beogradu, Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić koji je kao i Radonjić uhapšen januara 2014.

Optuženi i njihovi advokati su odbacili bilo kakvu povezanost s ubistvom Ćuruvije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.