U trendu

Povećava se broj izbeglica kod Preševa

U poslednja 24 časa kroz prihvatni centar za izbeglice i migrante u Preševu prošlo je više od 4.000 izbeglica sa Bliskog istoka, izjavio je danas za agenciju Beta sekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Haljimi.

Haljimi je naveo da se broj izbeglica sa Bliskog istoka koje u Srbiju kod Preševa ulaze iz Makedonije, ne smanjuje, već da se stalno povećava zbog čega i ekipe Crvenog krsta u prihvatnom centru za izbeglice sa Bliskog istoka u gradu i obližnjem selu Miratovac poslednjih deset dana rade i danju i noću.

„Svi su zbrinuti i sa hranom i sa odećom i ćebadima, hrane ima, a dele se hleb, konzerve, peciva i voda. Broj izbeglica koje dolaze se ne smanjuje, već se povećava. Nikad ne može da se kaže koliko tačno trenutno ima ljudi u prihvatnom centru jer stalno jedni dolaze, a drugi odlaze. Do sada nije nilo nikakvih incidenata“, kazao je Haljimi za agenciju Beta.

Prihvatnom centru za izbeglice u Preševu, kroz koji je u poslednja tri meseca, prema procenama Crvenog krsta, prošlo oko 100.000 ljudi, juče je dostavljeno 550 ležajeva koje su obezbedile Evropska unija i Vlada Švajcarske kroz program „Progres“, a koje su nastavak donacije od prošle nedelje kada je za prihvatni centar obezbeđeno 700 kompleta posteljina i 350 jastuka.

Podršku izbeglicama sa Bliskog istoka dao je i holivudski glumac Orlando Blum, koji je juče, kao ambasador UNICEF-a, obišao Prihvatni centar u Preševu.

Oralndo Blum je u svojstvu ambasadora UNICEF-a prethodnih dana obišao i prihvatni centar za izbeglice u Đevđeliji, gde izbeglice iz Grčke ulaze u Makedoniju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.