U trendu

Poziv na solidarnost sa Filipom Davidom

Koalicija nevladinih organizacija Gradjanska Vojvodina (GV) upozorila je danas da je književnik Filip David već danima na meti napada „provladinih i ekstremističkih medija“ i pozvala civilne organizacije, javne ličnosti i gradjane da se solidarišu sa njim.
U saopštenju koalicije je ocenjeno da ti napadi imaju fašistički, odnosno antisemitski karakter i da su počeli nakon što se Filip David na skupu u Narodnoj biblioteci Srbije javno ogradio od prisustva sadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

„David je svih ovih godina bio dosledan kritičar agresivne nacionalističke politike, a ovim svojim hrabrim gestom održao je lekciju ne samo Nikoliću koji se nikada nije odrekao titule četničkog vojvode, niti svoje politike iz ’90-tih godina prošlog veka već i svima onima koji su pristali da se u zaborav gurne vreme rata i izbegne odgovornost za politiku rata na prostorima bivše Jugoslavije“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Filip David održao lekciju i „preplašenim javnim ličnostima i kulturnim poslenicima koji izbegavaju da se javno izjasne o društvenim i političkim devijacijama i tako pristaju da budu samo cvetovi u bašti političkih elita kojima će se ovi kititi prema potrebi“.

Gradjansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Gradjanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva Zrenjanin, Gradjanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju i Vojvodjanski gradjanski centar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.