U trendu

Predata žalba na presudu Ivanoviću

Tim odbrane lidera GI SDP Olivera Ivanovića danas je Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici Odeljenju Euleks suda, predao žalbu na presudu kojom je Oliver Ivanović osuđen na devet godina zatvora, saopšteno je danas iz GI SDP.

“Očekujemo da će sudsko veće Apelacionog suda u Prištini u najkraćem mogućem roku zasedati po ovom pitanju i preinačiti ovu sramnu presudu i time konačno staviti tačku na politički montiran proces koji se protiv našeg lidera vodi već treću godinu” – navodi se u saopštenju GI SDP.

Iz GI SDP je najavljeno da će u petak 22.aprila u Beogradu biti održana konferencija za medije koja se na kojoj će o procesu koji se vodi protiv Ivanovića govoriti predstavnici odbrane i mnogobrojni pravni eksperti.

Ivanovića je osudilo Euleksovo sudskog veće, kojim je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999. godine.

Kako je navedeno u presudi, srpske snage tada su organizovale akciju čišćenja južne Mitrovice sa ciljem proterivanja Albanaca.

Ivanović je, kako je navedeno u presudi, bio deo paramilitarnih snaga i učestvovao je u tim događajima.

Osuđen je da je, iako nije utvrđeno van svake sumnje, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije.

Euleks je Ivanovića lišio slobode 27. januara 2014. a sudski proces tokom kojeg je saslušan 81 svedok trajao je više od godinu dana.

Ivanovića je Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici oslobodilo optužbi za krivična dela počinjena 2000. godine kao i još četvoricu Srba kojima je suđeno u sklopu istog procesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar