U trendu

Presuda ne rasvetljava odgovornost za pad helikoptera

Urednik vazduhoplovnog portala TangoSix.rs Petar Vojinović izjavio je danas da nepravosnažna presuda vojnog suda o padu helikoptera ne znači mnogo za rasvetljavanje celog slučaja, jer su sa tom tragedijom povezani i ljudi izvan vojnog sistema.

„U ovoj tragediji je postojao i element civilnih struktura, što znamo iz izveštaja Komisija, od dolaska prve informacije, preko kontrole letanja, dakle celokupnog državnog sistema. Zato ova presuda nije rešenje i ne implicira konačnu krivicu“, rekao je Vojinović za agenciju Beta.

On je istakao i da presuda nije donela ništa novo, jer ono za šta su u disciplinskom postupku osuđeni generali Predrag Bandić i Ranko Živak već je bilo navedeno u izveštajima komisija vazduhoplovstva i komisije Generalštaba.

„Čini mi se da je ponovo ishitreno sa informacijama, izdvaja se ponovo neko koga je bezbednije okriviti i zato će potpuno rasvetljavanju svega biti moguće jedino kroz civilni sud“, istakao je Vojinović i dodao da su Bandiću i Živaku izrečene neke od najblažih disciplinskih mera.

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je agenciji Beta da nepravosnažna presuda vojnog suda otvara pitanje odgovornosti političara koji su odbacivali mogućnost da su generali Ranko Živak i Predrag Bandić krivi.

„Vojni sud prepoznaje da tu postoji odgovornost i krivica, ali izostalo je pitanje odgovornosti političara, tu pre svega mislim na ministre odbrane i zdravlja, a posebno premijera, koji su tvrdili da tu nema odgovornosti. Ko je taj ko donosi procenu određene odgovrnosti“, upitao je Radić.

Radić je dodao da presuda Bandiću i Živaku pokazuje kako funkcioniše srpsko društvo, a pre svega odnos vlasti prema profesionalnim sistema.

„Taktika koju je koristla vlada je zapravo zaborav, razvodnjiti situaciju, ublažiti efekte kako bi se zaboravilo“, istakao je Radić.

Vojni disciplinski sud u Beogradu 16. oktobra doneo je nepravosnažnu presudu kojom je u komandanta Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO Ranka Živaka i komandanta 204. vazduhoplovne brigade Predraga Bandića osudio je u postupku koji je pokretut zbog pada helikoptera 13. marta 2015. godine.

General major Ranko Živak proglašen je krivim zbog disciplinskog prestupa propuštanja radnje na koju je lice u službi ovlašćeno radi sprečavanja nezakonitosti ili štete. Za isti prestup proglašen je krivim i brigadni general Predrag Bandić, kao i za prekoračenje službenog ovlašćenja.

Zbog odgovornosti u padu helikoptera u kome je poginulo sedam osoba, okrivljenim generalima izrečena je disciplinska kazna zabrane unapređenja u viši čin ili napredovanja na viši položaj, generalu Živaku u trajanju od jedne godine, a Bandiću tokom dve godine.

Eventualna odgovornost načelnika Geberalštaba Ljubiše Dikovića nije utvrdjena, dok ministar odbrane Bratislav Gašić, kao civil, nije ni bio uključen u postupak, već bi njegova eventualna odgovornost mogla da bude predmet procesa pred građanskim sudom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar