U trendu

Pretnje smrću zbog članka o nasilju u medresi

Novinarki Radio Televizije Novi Pazar Sajma Redžepefendić, stigle su pretnje smrću zbog fejsbuk statusa u kome je podelila priče dve samohrane majke čija deca su bila žrtve nasilja u novopazarskoj medresi.

Kako je rekla u izjavi Tanjugu, Redžepefendić neko vreme volonterski radi kao novinar u Udruženju samohranih roditelja gde je upoznala dve majke koje su joj ispričale priču o krađama i povredama koje su njihova deca pretrpela u novopazarskoj medresi.

Jedna od majki je tražila pomoć, jer njenom detetu redovno kradu stvari u internatu u okviru medrese, a nedavno su mu ukrali i telefon.

Kada je htela da prijavi slučaj, priča Redžepefendić, nadležni iz medrese su joj rekli da bi to bila sramota.

„Ona je rekla da će da prijavi policiji pa da policija potraži kradljivca, a oni su je upozorili da ne radi to da ne bi brukala muftiju“, navodi Redžepefendić.

Druga žena se žalila da joj je dete u istoj instituciji povređeno, ali da novac od odštete još nije dobila.

Obe priče, Redžepefendić je objavila na svom fejbuk profilu, koji je ubrzo u potpunosti prenela stranica Glas Pazara.

Nakon što je njen status objavljen na toj stranici, usledili su, kaže ona, uvredljivi komentari na njen račun, ali i sumnjivi zahtevi za prijateljstvo sa fotografijama lidera Bošnjačke demokratske zajednice.

Ona je zahteve odbijala a i Glas Pazara je status sklonio na njen zahtev, nakon čega su, navodi, usledile i pretnje u vidu privatnih poruka.

Na pretnje najpre nije reagovala, da bi, kada je dobila poruku u kojoj se preti smrću njenoj desetomesečnoj bebi, ceo slučaj prijavila policiji.

„Sve je juče prijavljeno policiji i sve im je poslato kao dokaz, jer sam sve slikala, sve komentare koji su bili na Glasu Pazara i poruke koje sam dobila“, priča Redžepefendić i dodaje da se nada da će policija pronaći krivce kako bi se ona i njena porodica osećali sigurno.

Udruženje samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica „Zajedno“ u kojem je novinarka čula za priče samohranih majki, uputilo je saopštenje za medije u kojem je najstrože osudilo pretnje svojoj volonterki.

U njihovom saopštenju se navodi da oni koji misle da na taj način brane islam i islamske vrednosti zapravo čine sve što je u suprotnosti s tim vrednostima.

Iz udruženja apeluju na nadležne institucije da adekvatno reaguju, a Islamsku zajednicu da napade osudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar