U trendu

Pripremno ročište Preliću za ubistvo Tatona

 U Višem sudu u Beogradu sutra bi trebalo da se održi pripremno ročište u ponovljenom sudskom procesu protiv navijača Partizana Đorđa Prelića, zbog optužbi da je jedan od organizatora nereda u kojima je ubijen francuski navijač Bris Taton 2009. godine u centru Beograda. 

To je drugi put da se zakazuje pripremno ročište, jer je prethodni put odloženo iz tehničkih i procesnih razloga.

U ponovljenom postupku Preliću kazna može biti potvrđena, smanjena ili ukinuta, jedino ne može biti povećana.

Sud je naložio ponovljeno suđenje, pošto je Prelić u odsustvu osuđen kao organizator ubistva 2011. godine. On je tada osuđen na 35 godina zatvora, ali mu je kazna godinu kasnije, odlukom Apelacionog suda smanjena na 15 godina.

Prelić je bio nedostupan pravosudnim organima sve do 4. juna ove godine, kada je izručen iz Španije, pošto je u februaru 2013. godine uhapšen u blizini Barselone po srpskoj poternici.

Bris Taton je pretučen 17. septembra 2009. godine na Obilićevom vencu, uoči fudbalske utakmice Partizana i francuskog Tuluza. Od povreda je preminuo 29. septembra 2009.

U procesu za njegovo ubistvo navijači su osuđeni na ukupno 106 godina zatvora, a neki od njih su već odslužili kazne. Pravosudnim organima i dalje je nedostupan Dejan Puzigaća koji je osuđen na 14 godina zatvora. 

On je početkom septembra po poternici uhapšen u Atini gde se nalazi u ekstradicionom pritvoru. Kako je rečeno agenciji Beta u Ministarstvu pravde, uskoro će njegov predmet biti preveden na grčki, na osnovu čega će sud te zemlje odlučivati da li će ga izručiti Srbiji. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.