U trendu

Proces registracije migranata u Dimitrovgradu spor i korumpiran

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch – HRW) saopštila je danas da u prihvatnom centru u Dimitrovgradu, na srpsko-bugarskoj granici, nema dovoljno kapaciteta za prihvat tražioca azila, kao i da je proces registracije korumpiran.

HRW je naveo da u Dimitrovgradu ima više stotina migranata, ali da prihvatni centar ima osam kontejnera u kojem može da se smesti oko 80 ljudi.

Tražioci azila, volonteri i grupe na lokalu tvrde da je proces registracije migranata korumpiran, rekla je istražiteljka HRW-a Lidija Gal.

„Policija mi je tražila novac kako bi ubrzali proces registracije. Tražili su da im platim 25 evra, ali ja nemam više novca i čekam na svoj red za registraciju već sedam dana. Neki migranti koji su juče stigli, platili su policiji i već su otišli“, rekao je 22-godišnji Mohamed.

U izveštaju se navodi da više stotina Avganistanaca, koji su blokirani u Dimitrovgradu, pet dana čeka na obaveznu registraciju prilikom ulaska u Srbiju i da bez papira srpskih vlasti o izvršenoj registraciji ne mogu da nastave putovanje ka Hrvatskoj, pa potom ka zemljama Zapadne Evrope.

„Već pet dana nalazim se u Dimitrovgradu, na zimskom vremenu i bez krova nad glavom. Ne mogu da spavam od hladnoće, ali ni iz straha da neću čuti kada policija prozove moj broj“, rekao je 21-godišnji Ahmed.

U aprilu ove godine, HRW objavio je izveštaj o iznudjivanju i maltretiranju tražioca azila i migranata na srpskim granicama, kao i o manjkavostima u procesu registracije. Gal tvrdi da nije mogla da pronadje svedoke koji bi potvrdili da je bilo fizičkog maltretiranja migranata, ali da se, osim toga, situacija na srpsko-bugarskoj granici nije promenila na bolje.

HRW je naveo da Srbija ima obavezu pred medjunarodnim pravom i kao zemlja kandidat za članstvo u EU da obezbedi humane uslove za prijem tražilaca azila. Vlasti u Srbiji moraju da ispune obaveze, kao i da pomognu volonterima koji pokušavaju da urade njihov posao. Takodje, Srbija mora da obezbedi tražiocima azila brz i nekorumpiran proces registracije, navodi se u izveštaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar