U trendu

Profesor optužen u aferi Indeks ostaje u pritvoru

Sudsko veće Višeg suda u Smederevu odlučilo je danas da profesor kragujevačkog Pravnog fakulteta Predrag Stojanović, koji je optužen za prodaju ispita studentima tog fakulteta, ostane u pritvoru zbog bojazni da bi se ponovo mogao oglušiti o pozive na glavnu raspravu.

Kako je tokom glavnog pretresa navela sudija Sladjana Bojković, Stojanović će biti pušten iz pritvora ukoliko on ili neko umesto njega pruži jemstvo od milion dinara, ali će biti vraćen u pritvor ukoliko se ne bude odazivao sudu.

„Stojanović se samo jednom od 1. septembra 2009, pojavio na glavnom pretresu nakon što je izdat nalog PU Kraljevo za njegovo prinudno privodjenje“, kazala je Bojković.

Pravni fakultet u Kragujevcu obavestio je Viši sud da je Predrag Stojanović obavljao svoje radne obaveze u junu, julu, septembru i oktobru 2016. godine, što je i optuženi potvrdio.

Stojanović je, dok ga je sud pozivao na glavnu raspravu, obavljao u dva mandata dužnost dekana Pravnog fakulteta, od 1. oktobra 2009. do 30. septembra 2012. i od 1. oktobra 2012. do 12. aprila 2014. godine, kada je na lični zahtev razrešen dužnosti.

Rešenjem vanpretresnog veća Višeg suda u Smederevu od 17. novembra, profesoru Stojanoviću odredjen je pritvor od 60 dana.

Optuženi Stojanović i njegov branilac Staniša Nikolić žalili su se Apelacionom sudu na rešenje o pritvoru ali je sud odbacio te žalbe kao neosnovane.

Stojanović je tokom današnje glavne rasprave, kojoj je prisustvovao pošto je izdat nalog za privodjenje, rekao da „nije kriv ni po jednoj tački optužnice“. On je negirao da se krio od policije koja je na zahtev o privodjenju obavestila sud da optuženi nije na datoj adresi.

Stojanović je uhapšen 2007. godine pod sumnjom da je prodavao ocene iz predmeta koje predaje. On je 15. marta 2007. kada je trebalo da se pojavi pred istražnim sudijom Predragom Lukićem, hitno prebačen u beogradsku zatvorsku bolnicu.

Stojanović se samo jednom dobrovoljno pojavio na sudu pošto je naložen njegov pritvor.

Prvobitno je zbog afere „Indeks“ bilo optuženo 87 osoba, a sada su optužene njih 44. Sudjenje je dva puta vraćano na početak, u sadašnjoj fazi je odredjeno nekoliko datuma za ročišta, ali u novembru ove godine dva ročišta nisu održana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar